120 δόσεις στα Ταμεία: Πεντάμηνη παράταση – Ποιους αφορά

Παράταση έως τα τέλη Μαΐου του νέου έτους, δηλαδή για ένα πεντάμηνο σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, δόθηκε από το υπουργείο Εργασίας για να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων όσοι μη μισθωτοί δεν έχουν ακόμα μάθει το τελικό ποσό χρέους που καλούνται να εξοφλήσουν.

Του Χάρη Δημητρίου

Η σχετική διάταξη νόμου ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο «σκούπα» που εντάχθηκε στη Βουλή το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και έτσι, τακτοποιήθηκε μια σημαντική εκκρεμότητα που αφορούσε δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες.

Πρόκειται για περιπτώσεις οφειλετών οι οποίοι εμπρόθεσμα είχαν υποβάλλει την πρώτη αίτηση για να υπαχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Επειδή, όμως, οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, αδυνατούν ακόμα να υπολογίσουν με ακρίβεια το συνολικό ποσό της οφειλής, δεν μπορούν να οριστούν, επίσης με ακρίβεια τα ποσά των δόσεων που πρέπει να καταβάλλονται.

Πρόκειται κυρίως για μη μισθωτούς ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ (ελεύθεροι επαγγελματίες) και του πρώην ΕΤΑΑ (αυτοαπασχολούμενοι). Χωρίς να δοθεί η συγκεκριμένη παράταση, υπήρχε ο κίνδυνος χιλιάδες ασφαλισμένοι να βρεθούν αντιμέτωποι με τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), παρά το γεγονός ότι έχουν υποβάλλει αίτηση για να υπαχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία έχει γίνει δεκτή!

Κρίθηκε, λοιπόν, απαραίτητο να δοθεί αυτή η πεντάμηνη παράταση, έτσι ώστε να βρεθούν, επιτέλους, τα ακριβή ποσά που οφείλονται και να μπορέσουν αυτοί οι οφειλέτες να υποβάλλουν δεύτερη αίτηση, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής των δόσεων.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι γι’ αυτή την ομάδα ασφαλισμένων-οφειλετών, το ΚΕΑΟ δεν θα κάνει χρήση των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, έως τα τέλη Μαΐου του 2020.