120 δόσεις: Την Τετάρτη ξεκινούν οι αιτήσεις για τη νέα ρύθμιση χρεών στα Ταμεία – Τι πρέπει να ξέρετε

Την Τετάρτη, 22 Μαΐου, αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Του Χάρη Δημητρίου

Η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα θα παραμείνει ενεργή έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε να προλάβουν οι χιλιάδες ενδιαφερόμενοι ασφαλισμένοι – οφειλέτες να επιλέξουν εάν θα ενταχθούν στη ρύθμιση ή όχι.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ, πραγματοποιούν τους τελευταίους ελέγχους στο σύστημα έτσι ώστε να προλάβουν οποιαδήποτε «αστοχία» που μπορεί να παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και ειδικά τις πρώτες ημέρες. Άλλωστε, όπως αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες επισημαίνουν, «αναμένεται να είναι πολύ μεγάλη η συμμετοχή των πολιτών στη ρύθμιση, ειδικά τα πρώτα 24άωρα. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε όσο γίνεται καλύτερα προετοιμασμένοι».

Οι ασφαλισμένοι θα κάνουν χρήση των κωδικών Taxisnet που διαθέτουν, καθώς επίσης και του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ τους, για να μπορούν να έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Εάν το επιθυμούν θα μπορούν να υποστούν «κούρεμα» στη βασική οφειλή τους έως 65%, μεσοσταθμικά. Όμως, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι από αυτό το «κούρεμα» όταν θα συνταξιοδοτηθούν θα λάβουν ανάλογα μικρότερη σύνταξη από αυτή που θα περιμένουν. Σε διαφορετική περίπτωση, θα περιορίζονται μόνο οι προσαυξήσεις, οι τόκοι και οι λοιπές επιβαρύνσεις κατά 85% κατά μέσο όρο. Ειδικά για τους οφειλέτες που υπάγονται στον πρώην ΟΓΑ (αγρότες), η μείωση θα πραγματοποιείται μόνο στις προσαυξήσεις και όχι στη βασική οφειλή.

Οι οφειλέτες θα ενημερώνονται για το τελικό ποσό της οφειλής που θα προκύπτει, μετά τις «εκπτώσεις» που προβλέπει η ρύθμιση και, εάν επιθυμούν, θα αποδέχονται την εξόφλησή της σε έως 120 δόσεις.

Θα πρέπει, όμως, να γνωρίζουν ότι την πρώτη δόση θα την καταβάλλουν έως το τέλος του μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση. Αυτό σημαίνει ότι για όσους επιλέξουν να σπεύσουν να ενταχθούν στη νέα διαδικασία, εντός Μαΐου, θα απομένουν πολύ λίγες ημέρες για να καταβάλλουν την πρώτη δόση. Επίσης, οι οφειλέτες πρέπει να γνωρίζουν ότι μαζί με τις δόσεις, πρέπει να καταβάλλουν και τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές που τους αναλογούν. Το κατώτατο ποσό δόσης είναι τα 50 ευρώ το μήνα, εκτός από τους αγρότες που το όριο τέθηκε στα 30 ευρώ σε μηνιαία βάση.