120 δόσεις: Όσα πρέπει να ξέρουν οι ασφαλισμένοι για να ενταχθούν στη ρύθμιση

Την επόμενη μέρα της ψήφισης του νόμου του υπουργείου Εργασίας, που περιλαμβάνει τη ρύθμιση οφειλών για χρέη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία σε έως 120 δόσεις, έχει δεσμευτεί η αρμόδια υπουργός Έφη Αχτσιόγλου ότι θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων.

Του Χάρη Δημητρίου

Με βάση το πρόγραμμα της Βουλής το σχέδιο νόμου θα υπερψηφιστεί και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία αύριο. Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά από την Τετάρτη και μετά πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων. Μια διαδικασία που στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι θα είναι απλή και δεν θα ταλαιπωρεί καθόλου τους ασφαλισμένους – οφειλέτες. Αντίθετα, θα τους δίνει την ευκαιρία να υπαχθούν με ευκολία στη ρύθμιση για να πάρουν το «μπόνους» των 120 δόσεων.

Η διαδικασία θα έχει ως εξής:

  • Ο οφειλέτης εισέρχεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα κάνοντας χρήση των κωδικών Taxisnet που διαθέτει, όπως επίσης του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ του.
  • Οι οφειλές που έχει δημιουργήσει για τη χρονική περίοδο 2002 – 2016 επανυπολογίζονται αυτόματα, με βάση τις εκπτώσεις που προβλέπει η νέα διαδικασία. Ο ασφαλισμένος θα διαπιστώσει δύο ποσά οφειλής, που θα περιλαμβάνουν μόνο το κούρεμα των προσαυξήσεων στην πρώτη περίπτωση και κούρεμα της βασικής οφειλής στη δεύτερη. Δίνεται η δυνατότητα στον οφειλέτη να επιλέξει ποιες από τις δύο διαφορετικές επιλογές θα διαλέξει για να μειώσει την οφειλή του. Υπενθυμίζεται ότι στη νέα ρύθμιση προβλέπεται κούρεμα βασικής οφειλής κατά 65% και των προσαυξήσεων κατά 85% κατά μέσο όρο. Όμως, εάν μειωθεί η βασική οφειλή, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να γνωρίζει ότι στο μέλλον θα λάβει αντίστοιχα μειωμένη σύνταξη…
  • Για τους εργοδότες, η διαδικασία θα πραγματοποιείται αυτόματα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
  • Οι ασφαλισμένοι του πρώην ΟΑΕΕ (ελεύθεροι επαγγελματίες) και του πρώην ΟΓΑ (αγρότες) θα βλέπουν αυτόματα τα νέα ποσά που οφείλουν. Αντίθετα, οι ασφαλισμένοι του πρώην ΕΤΑΑ (αυτοαπασχολούμενοι) και του πρώην ΕΤΑΠ – ΜΜΕ (δημοσιογράφοι), θα πρέπει να περιμένουν ώστε να ενημερωθεί η καρτέλα τους, για να δουν στη συνέχεια το τελικό ποσό της οφειλής όπως προκύπτει από τη νέα ρύθμιση.
  • Οι ασφαλισμένοι θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν οι ίδιοι τον τελικό αριθμό των δόσεων που επιθυμούν να αποπληρώσουν την οφειλή τους. Το σύστημα, με βάση το τελικό ποσό της οφειλής, θα τους δίνει το δικαίωμα να επιλέξουν μέχρι και τις 120 δόσεις ή όχι.