Αντισυνταγματική, αναξιόπιστη, σαθρή και επικίνδυνη η έκδοση συντάξεων από ιδιώτες

Με την εμπλοκή ιδιωτών στην έκδοση των συντάξεων, έχουμε τη δημιουργία ενός αναξιόπιστου συστήματος απονομών με σημαντικά κενά ασφαλείας.

Γράφει ο Αντώνης Νικολόπουλος

Αντώνης Νικολόπουλος, γενικός γραμματέας ΠΟΣΕ ΙΚΑ / [email protected]

Το γεγονός ότι ψηφίστηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο, η επίμαχη τροπολογία Χατζηδάκη, που επιτρέπει την εμπλοκή «πιστοποιημένων» δικηγόρων και λογιστών στην διαδικασία έκδοσης των συντάξεων, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση, ότι το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων λύθηκε. Αντιθέτως, όπως έχουμε εκφράσει μέσω των θεσμικών συνδικαλιστικών μας οργάνων οι εργαζόμενοι του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), σύντομα θα αναδειχθούν τα προβλήματα που δημιουργεί αυτή η τροπολογία, ιδίως σε ό,τι αφορά την τήρηση των κανόνων δικαίου που το Σύνταγμα της χώρας μας ορίζει.

Ήδη, οι δύο Ομοσπονδίες που καλύπτουν τον εργασιακό χώρο του e-ΕΦΚΑ (ΠΟΣΕ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ & ΠΟΠΟΚΠ), σε συνεννόηση πάντα και με την ΑΔΕΔΥ, έχουμε ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες, ώστε με την έκδοση των Υπουργικών Αποφάσεων που πρόκειται να βγουν κατ’ εφαρμογή των ρυθμίσεων της τροπολογίας που έχει ενσωματωθεί στον νόμο 4798/24.04.2021, να οδηγήσουμε την όλη υπόθεση στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας μας, ώστε αυτό να κρίνει τελικά τη συνταγματικότητα ή μη της εν λόγω τροπολογίας.

Η τροπολογία προκαλεί δικαιολογημένες αντιδράσεις – Δεν επιλύει κανένα πρόβλημα, αντιθέτως διαιωνίζει και πολλαπλασιάζει τα ήδη υπάρχοντα

Στο σημείο αυτό, οφείλουμε να επαναλάβουμε, ότι οι αντιδράσεις των εργαζομένων του e-ΕΦΚΑ, αλλά και του συνόλου των συνταξιουχικών οργανώσεων της χώρας, κατά της εμπλοκής των ιδιωτών στην έκδοση των συντάξεων, δεν οφείλονται από κάποια συντεχνιακή διαστροφή ή σε κάποιο αντιπολιτευτικό μένος που τρέφουμε προς την κυβέρνηση.

Εξαναγκαζόμαστε να αντιδράσουμε, για να προασπίσουμε το δημόσιο ασφαλιστικό μας σύστημα, του οποίου ευθέως βάλλεται ο πυρήνας ύπαρξής του, τη στιγμή που -παρά τα όσα λειτουργικά προβλήματά που αντιμετωπίζει- είναι το μόνο αποκούμπι για εκατομμύρια εργαζόμενους και συνταξιούχους της χώρας μας. Ως εκ τούτου, η διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων αυτών των ανθρώπων, ιδίως σε τούτη την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο από άποψη κοινωνικών συνθηκών, είναι μία συνειδητή πράξη ευθύνης για όλους εμάς που υπηρετούμε στον εθνικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης.

Η κυβέρνηση δημιουργεί ένα εξωθεσμικό πλαίσιο έκδοσης των συντάξεων από ιδιώτες, που θα είναι εντελώς ανεξέλεγκτο και θα λειτουργεί παράλληλα με το υφιστάμενο δημόσιο σύστημα απονομών του e-ΕΦΚΑ

Γιατί, κακά τα ψέματα, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αναγνωρίζει αυτή πρώτη τα τεράστια θεσμικά και λειτουργικά προβλήματα που υφίστανται στον e-ΕΦΚΑ, παρόλα αυτά, αντί να επιδιώξει την όσο πιο άμεση επίλυσή τους, επισπεύδοντας τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση του αυτοματοποιημένου συστήματος έκδοσης των συντάξεων ΑΤΛΑΣ (που αυτή η ίδια εγκαινίασε), τελικά κάνει μία ανεξήγητη παρέκκλιση, δημιουργώντας ένα εξωθεσμικό πλαίσιο έκδοσης των συντάξεων από ιδιώτες, που θα είναι εντελώς ανεξέλεγκτο και θα λειτουργεί παράλληλα με το υφιστάμενο δημόσιο σύστημα απονομών του e-ΕΦΚΑ.

Με αυτόν τον τρόπο, δικαιολογημένα φοβόμαστε, ότι πέραν των δυσλειτουργιών που θα προκύψουν, θα έχουμε -ταυτόχρονα- κι αύξηση του δημοσιονομικού κόστους, κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες λόγω υγειονομικής κρίσεως, ενδέχεται να γονατίσει οικονομικά τον φορέα. Ο προβληματισμός μας αυτός, γίνεται ακόμα πιο έντονος, όταν σκεφτόμαστε, ότι η σχετική δαπάνη που θα κατευθυνθεί για την πληρωμή των «πιστοποιημένων» ιδιωτών, θα μπορούσε άνετα να διοχετευθεί για την τεχνολογική ενίσχυση και βελτίωση των υποδομών του e-ΕΦΚΑ, ώστε αυτός να μπορέσει να εκσυγχρονιστεί, για να καταφέρει να βγάλει όσο πιο γρήγορα γίνεται τις εκκρεμείς συντάξεις.

Οι λόγοι που πιστεύουμε ότι θα καταπέσει η τροπολογία Χατζηδάκη στα δικαστήρια

Ήδη, πολλοί έγκριτοι νομικοί έχουν τοποθετηθεί επί του θέματος κι έχουν εκφράσει τις ισχυρές τους επιφυλάξεις, για το κατά πόσο τελικά θα διασωθούν ενώπιον της διοικητικής δικαιοσύνης, οι διατάξεις της τροπολογίας Χατζηδάκη.

Ακόμα κι αυτή η ίδια η Ολομέλεια των Προέδρων των δικηγορικών συλλόγων, που τάχθηκε θετικά στην εμπλοκή των συναδέλφων τους στην διαδικασία έκδοσης των συντάξεων, εξέφρασε ζωηρές επιφυλάξεις για κάποιες διατάξεις της τροπολογίας Χατζηδάκη, γι’ αυτό και ζήτησε να τροποποιηθούν, χωρίς, όμως, να εισακουστούν από το υπουργείο Εργασίας.

Έτσι, θέλοντας να κάνουμε μία συνοπτική αποτύπωση των νομικών ζητημάτων που εγείρονται από την προβληματική αυτή τροπολογία, θα λέγαμε ότι:

Η τροπολογία Χατζηδάκη παραβιάζει τη συνταγματική νομιμότητα, με το να εκχωρεί τη δυνατότητα έκδοσης διοικητικών πράξεων σε ιδιώτες

  1. Παραβιάζονται οι θεμελιώδεις διατάξεις των άρθρων 1 παρ. 3, 26 παρ. 2 και 103 παρ. 1 του Συντάγματος, τα οποία προσδιορίζουν ότι η διαδικασία έκδοσης των συνταξιοδοτικών αποφάσεων καθώς και η απονομή των συνταξιοδοτικών παροχών, αποτελούν αποκλειστικό πεδίο έκφρασης δημόσιας εξουσίας, την οποία επιβάλλεται να ασκούν, μόνο δημόσιοι υπάλληλοι. Κάτι που η επίμαχη τροπολογία ανατρέπει και δεν εφαρμόζει, καθώς παραδίδει την άσκηση της συγκεκριμένης δημόσιας εξουσίας στα χέρια ιδιωτών.
  2. Επιπλέον, η τροπολογία Χατζηδάκη παραβιάζει τη συνταγματική νομιμότητα, με το να εκχωρεί τη δυνατότητα έκδοσης διοικητικών πράξεων σε ιδιώτες και μάλιστα, χωρίς την ίδια στιγμή, να δημιουργείται κάποιο πλαίσιο ελέγχου νομιμότητας αυτών των πράξεων που θα εκδίδουν οι «πιστοποιημένοι» ιδιώτες.
  3. Έχουμε ξεκάθαρη παραβίαση του άρθρου 8 του Συντάγματος, που δίνει την δυνατότητα στον εκάστοτε πολίτη, να έχει το φυσικό του δικαστή και να ζητά από αυτόν την απονομή δικαιοσύνης. Με την τροπολογία Χατζηδάκη, καθώς επιτρέπεται η έκδοση μίας συνταξιοδοτικής αποφάσεως από ιδιώτη, αυτομάτως γεννάται ζήτημα για το σε ποιο δικαστή θα μπορεί να προσφύγει ένας ασφαλισμένος που πιστεύει ότι έχει αδικηθεί. Να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια δεν θα μπορεί, διότι πολύ απλά, αυτά κρίνουν πράξεις της δημόσιας διοίκησης και οι ιδιώτες -απ’ όσο γνωρίζουμε- δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως όργανα αυτής. Αλλά, όμως, ούτε και στα πολιτικά δικαστήρια θα μπορεί να προσφύγει, διότι πολύ απλά, αυτά δηλώνουν αναρμόδια στο να κρίνουν διοικητικές πράξεις.

Οπότε από τα ανωτέρω αντιλαμβανόμαστε, ότι έχουμε να κάνουμε με τη δημιουργία μίας τραγελαφικής καταστάσεως, τις συνέπειες της οποίας φοβούμαστε ότι θα κληθούν να υποστούν οι ασφαλισμένοι αλλά και οι εργαζόμενοι του e-ΕΦΚΑ