Ασφαλιστικό Βρούτση: Στα 850 ευρώ οι συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών και στο… βάθος ιδιωτική ασφάλιση – Πίνακες

«Άρωμα» ασφαλιστικών εταιριών αποπνέουν τρεις διατάξεις στο νέο ασφαλιστικό νόμο (Βρούτση).

Γράφει ο Κώστας Νικολάου*

Η μια αφορά την ένταξη του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ (ενσωμάτωση της επικουρικής στην κύρια σύνταξη), όπου ουσιαστικά καταργείται ο δεύτερος πυλώνας ασφάλισης. Η δεύτερη, αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές και τις συντάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίες καθηλώνονται… στα 850 ευρώ! Ενώ η τρίτη, τη νομιμοποίηση της εισφοροδιαφυγής με την απαλλαγή από εισφορές (υψηλόμισθων) μέσω… εργασιών με «μπλοκάκι»!

Παράλληλα, ο άνισος και ανορθόδοξος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων του ν.4387/2016 (παρά το γεγονός ότι ακυρώθηκε από τον ΣτΕ) παραμένει αμετάβλητος και τελικά, εξελίσσεται σε όχημα… προς την ιδιωτική ασφάλιση!

Ασφαλιστικές εισφορές

Τέσσερα διαφορετικά συστήματα συνθέτουν το παζλ ασφαλιστικών εισφορών του νέου (υποτιθέμενου ενιαίου) ΕΦΚΑ.

Α) Από την μια, οι μισθωτοίοι οποίοι καταβάλουν εισφορές στο σύνολο των αποδοχών έως 6.500 ευρώ.

Β) Διαφορετικό το σύστημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπου καταβάλουν εισφορές για (νοητές) αποδοχές έως2.500 ευρώ.

Γ) Άλλο σύστημα οι αγρότες, οι οποίοι καταβάλουν εισφορές επίσης για (νοητές) αποδοχές έως 1.475 ευρώ.

Δ) Ενώ,για τη «διπλή εργασία» δηλαδή, ως μισθωτός (!) και παράλληλα με «δελτίο παροχής υπηρεσιών» καταβάλουν εισφορές για αποδοχές… έως 930 ευρώ!

Ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών

Σύμφωνα με το νέο νόμο, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες στο εξής θα καταβάλλουν εισφορές (κλάδο σύνταξης) βάσει έξι κατηγοριών, από 155 έως 500 ευρώ, για νοητές αποδοχές από 775 έως 2.500 ευρώ, ενώ οι αγρότες (ΟΓΑ) εισφορές από 91 έως 295 ευρώ για νοητές αποδοχές από 455 έως 1.475 ευρώ.

Το νέο δεν είναι οι κατηγορίες. Η διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα συστήματα των κατηγοριών, πέραν της υποχρεωτικής ένταξης σε μια από αυτές, υπήρχε η σταδιακή μεταβίβαση προς τα πάνω, ενώ τώρα η αλλαγή κατηγορίας γίνεται με την ελεύθερη επιλογή του ασφαλισμένου! Δηλαδή, κάτι σαν ιδιωτική ασφάλιση! Ο καθένας θα επιλέγει την κατηγορία που θέλει!

Τι θα συμβεί και ποια κατηγορία θα επιλέξουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, θα μας το δείξουν οι παρακάτω πίνακες:

Στην πρώτη στήλη είναι οι κατηγορίες, στη δεύτερη οι μηνιαίες εισφορές, στη τρίτη οι αντίστοιχες μηνιαίες (νοητές) αποδοχές, στην τέταρτη το ποσό σύνταξης και στη πέμπτη το ποσοστό αναπλήρωσης που αναλογεί για κάθε κατηγορία.

Είναι εμφανές ότι η 1η και η 2η είναι οι ποιο συμφέρουσες. Είναι επίσης καταφανές, πως οι κατηγορίες αυτές θα είναι και οι επιλέξιμες. Υποχρεωτικά για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα, επιλεκτικά για όσους έχουν μεγαλύτερα, ενώ θα στρέφονται και σε άλλου είδους λύση.

«Διπλή εργασία» – Μισθωτοί και με «μπλοκάκι»

Πρέπει αρχικά να επισημανθεί ότι γενικά οι εργασίες με «μπλοκάκι» συνιστούν παράνομη μετατροπή της μισθωτής εργασίας σε «παροχή ανεξάρτητων υπηρεσιών», αφού παραβιάζεται ο ορισμός του επαγγελματία, αφού «θα πρέπει ο ίδιος, να έχει την ελευθερία να ρυθμίζει τον τόπο, το χρόνο και τον τρόπο εργασίας, αλλά και να μην υπάρχει οικονομική εξάρτηση από έναν εργοδότη»! Με το «μπλοκάκι» παρακάμπτονται βασικά δικαιώματα (μισθός, ωράρια, άδειες, δώρα, ασφάλιση) της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας!

Αντί, λοιπόν, για αποτροπή και πάταξη των παρανομιών αυτών, οι εργασίες με «μπλοκάκι» γίνονται ελεύθερες και ποιο ελκυστικές. Δηλαδή, για αποδοχές άνω των 930 ευρώ, απαλλάσσονται και της υποχρεωτικής ασφάλισης!

Έτσι, μισθωτοί (κατά βάση με υψηλές αποδοχές) αντί για ασφάλιση στο σύνολο των αποδοχών και έως 6.500 ευρώ, δύνανται στο εξής, να ασφαλίζονται έως το ποσό των 930 ευρώ ως μισθωτοί(!) ενώ για το υπόλοιπο ποσό, των «ανεξάρτητων υπηρεσιών» με «μπλοκάκι» χωρίς ασφάλιση!

«Άρωμα» ασφαλιστικών εταιριών

Από την μια κατάργησαν πάγιες πρακτικές και κάθε αναλογική σχέση ως προς τις παροχές των προηγούμενων συστημάτων, όπου όλες οι συντάξεις, κατά κανόνα αντιστοιχούσανσε 2% ανά έτος ασφάλισης επί των καταβαλλόμενων εισφορών. Από την άλλη, επιβάλουν ένα εχθρικό σύστημα παροχών (συντελεστές συντάξεων), όπου ουσιαστικά τιμωρούν τις μεγάλες κατηγορίες και αποτρέπουν την ασφάλιση σε αυτές. Επί προσθέτως, προτρέπουν (υποχρεώνουν) τους μη μισθωτούς, να καταβάλουν όσες εισφορές οι ίδιοι θέλουν, δηλαδή τις χαμηλότερες, ενώ για τους μισθωτούς με εισοδήματα άνω των 930 ευρώ, εφηύραν τρόπο και… απαλλάσσονται των εισφορών…

Συμπερασματικά; Ολοταχώς στην… ιδιωτική ασφάλιση!

*Ο Κώστας Νικολάου είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ