Δεν μπορεί, κάτι δεν πάει καλά εκεί στο Μέγαρο Μαξίμου…

Και αιφνιδίως ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χτες με κάθε επισημότητα και σε prime time ζώνη από το Μέγαρο Μαξίμου το κοινωνικό μέρισμα για το 2017.

Του Μιχάλη Σιάχου

Κι όσο περνούν οι ώρες και αναλύονται πολιτικά και οικονομικά οι ανακοινώσεις Τσίπρα, όσο κατακάθεται η σκόνη, τόσο αναδύεται ένα εύκολο στην εκφώνηση, αλλά εξαιρετικά δύσκολο στην απάντηση, ερώτημα.

Μα είναι δυνατόν κοτζάμ επικοινωνιακό επιτελείο πρωθυπουργού να επιτρέπει τέτοια αυτογκόλ; Είναι δυνατόν να κάνει τέτοια λάθη; Είναι δυνατόν να πετάει τη μπανανόφλουδα και να τρέχει με απίστευτη ταχύτητα να την πατήσει; Τέτοια στοχοπροσήλωση, πια, στις επικοινωνιακές αστοχίες; Πραγματικά είναι ν’ απορεί κανείς…

Το πρώτο πράγμα που θα ‘πρεπε να έχει κατανοήσει, αν δεν το ‘ξερε, το επικοινωνιακό επιτελείο του πρωθυπουργού είναι ότι τα… βαφτίσια όσο πετυχημένα κι αν είναι έχουν ημερομηνία λήξεως. Και τι εννοούμε: Η αλήθεια είναι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει διαπρέψει ως… ανάδοχος και θα αναφερθούμε μόνο σε δυο ενδεικτικά παραδείγματα: Βάφτισε την τρόικα «θεσμούς» και κατάφερε ελάχιστοι πλέον να μιλούν ή να γράφουν για την τρισκατάρατη τρόικα και το πέτυχε με το σπαθί της. Μείωσε τις συντάξεις, αλλά βάφτισε τη μείωση «προσωπική διαφορά» και το πέτυχε κι αυτό.

Τα βαφτίσια, όμως, μόνο ώς ένα βαθμό καλύπτουν την πραγματικότητα. Και αυτό μετά από 2,5 χρόνια το επικοινωνιακό επιτελείο θα ‘πρεπε να το ‘χει καταλάβει. Στοιχειωδώς θα ‘πρεπε να ‘χει αντιληφθεί ότι το «εύρημα» πλέον όχι μόνο δεν πιάνει, αλλά αντίθετα προκαλεί, αφού κάτω απ’ το… βαφτιστικό κουστουμάκι δεν υπάρχει το αγιασμένο λάδι του… παπά, αλλά μια κοινωνία που πένεται, έχει φτάσει προ πολλού στα όριά της και αποστρέφει όλο και πιο πολύ το πρόσωπό της από το πολιτικό σύστημα.

Αλλά πού αυτοί, εκεί το βιολί τους. Αυτό ξέρουν, αυτό κάνουν…

Βάζουν, λοιπόν, τον κ. Τσίπρα να πει ότι οι με δικαστικές αποφάσεις επιστροφή όσων παράνομα παρακρατήθηκαν από τους συνταξιούχους υπέρ ΕΟΠΥΥ, είναι κοινωνικό μέρισμα. Κι εκείνος σε σκηνικό έκτακτου πρωθυπουργικού διαγγέλματος το εκφωνεί.

Βάζουν, επίσης, τον πρωθυπουργό να πει ότι η κάλυψη των ελλειμμάτων της ΔΕΗ από την κυβέρνηση είναι κοινωνικό μέρισμα. Κι εκείνος πρόθυμα το λέει κι ο κοινός νους πάει περίπατο…

Σκεφτείτε τον εργοδότη σας να κρατά αυθαίρετα από το μισθό σας κάθε μήνα 10 ευρώ και μετά από δυο χρόνια, κι αφού έχετε κερδίσει και μια δικαστικά διαμάχη, να σας επιστρέφει και μάλιστα άτοκα όσα παράνομα δεν σας απέδιδε και να σας λέει με ύφος ότι αυτό είναι μπόνους για την απόδοσή σας στη δουλειά, επειδή είναι καλός εργοδότης!

Ποια θα ήταν η αντίδρασή σας; Τι θα σκεφτόσασταν; Δεν θα λέγατε αμέσως «ρε συ αυτός εδώ με δουλεύει…»;

Και για να μην παρεξηγηθούμε, όταν αναφερόμαστε στο επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου δεν λέμε ότι αυτά που εκφωνεί ο πρωθυπουργός δεν θέλει να τα πει ή ότι δεν είναι και δικός του σχεδιασμός. Επιμένουμε, όμως, ότι το επιτελείο στοιχειωδώς θα ‘πρεπε να προλαμβάνει τέτοια πρωθυπουργικά σάλτα σε… άδεια πισίνα.