Εκτός επιδόματος πάνω από 440.000 μακροχρόνια άνεργοι – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Για 2η φορά, με απόφαση της Κυβέρνησης, θα χορηγηθεί εφάπαξ επίδομα 400 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους. Σε ποιους μακροχρόνια ανέργους;

Γράφει ο Γιώργος Μακράκης*

Γιώργος Μακράκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ

Σε αυτούς που συμπλήρωσαν 12μηνη εγγεγραμμένη  ανεργία μετά τον Απρίλιο του 2020. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι άνεργοι αυτοί  αντιστοιχούν σε περίπου 130.000.

Οι εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στον ΟΑΕΔ ανέρχονται σε 578.668.

Τον Απρίλιο του 2020 το σχετικό επίδομα το έλαβαν περίπου  150 χιλιάδες άνεργοι που συμπλήρωσαν 12μηνη εγγεγραμμένη ανεργία μέχρι τον Απρίλιο του 2020, δηλαδή όσοι ήταν εγγεγραμμένοι από τον Απρίλιο του 2019 και μετά.

Τότε έμειναν εκτός επιδόματος περίπου 350 χιλιάδες μακροχρόνια  άνεργοι, χωρίς κανένα σοβαρό κριτήριο, εκτός από τις χυδαίες δηλώσεις  του Άδωνη ότι αυτοί οι άνεργοι φοροδιαφεύγουν ή εργάζονται μαύρα… Με τη νέα πρόταση της κυβέρνησης μένουν απ έξω πάλι πάνω από 440 χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι, πάλι χωρίς αιτιολογία, πάλι χωρίς κριτήριο, ούτε καν εισοδηματικό. Μένουν απ έξω όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι  άνεργοι για πάνω από 2 χρόνια.

Όσο περισσότερο άνεργος, τόσο το χειρότερο, προφανώς…

Επίδομα ανεργίας σ αυτή τη φάση, με αυτή την πανδημία, θα έπρεπε να δοθεί σε όλους.

Λεφτά υπάρχουν;

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση οφείλει να αιτιολογήσει γιατί όσο περισσότερο μένει κανείς άνεργος, τόσο περισσότερο εγκαταλείπεται!

Υπάρχουν και είναι χρήματα των εργαζομένων, είναι χρήματα που χρόνια τώρα έχουν συσσωρευτεί από τις εισφορές των εργαζομένων υπέρ ΟΑΕΔ. Υπενθυμίζουμε πως ο ΕΦΚΑ οφείλει στον ΟΑΕΔ, δηλαδή στους ανέργους, πάνω από 10δις. Κατά τ’ αλλά, μείωση των εισφορών και επιδόματα ψίχουλα.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έπρεπε να αποφύγει το ίδιο λάθος: να επιλέγει χωρίς κριτήρια ή με δικά της εμμονικά κριτήρια και να αφήνει εκτός του εφάπαξ  επιδόματος εκατοντάδες χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση οφείλει να αιτιολογήσει γιατί όσο περισσότερο μένει κανείς άνεργος, τόσο περισσότερο εγκαταλείπεται!

*Ο Γιώργος Μακράκης είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων στον ΟΑΕΔ