Η δημοσιογραφία στα χειρότερά της ή όταν μια απεργία πρέπει οπωσδήποτε να… χτυπηθεί (βίντεο)

Η εικόνα (κλασικά) μπορεί να είναι χίλιες λέξεις, αλλά μπορεί να είναι και μόνο μία: «ντροπή». Ρεσιτάλ συκοφάντησης της χτεσινής απεργίας των ναυτεργατών έδωσαν την Τετάρτη τα περισσότερα κυρίαρχα τηλεοπτικά κανάλια, προσπαθώντας -κατά την πεπατημένη- να δείξουν επιβάτες στον Πειραιά να βρίζουν τους απεργούς και τους συνδικαλιστές που… ευθύνονται για όλα τα δεινά του τόπου.

Γράφει ο Μιχάλης Σιάχος

Το… σενάριο, όμως, και τα έτοιμα «σούπερ» δεν τους βγήκαν στις απευθείας μεταδόσεις, αφού οι περισσότεροι που μίλησαν στις κάμερες έβριζαν όχι τους ναυτεργάτες, αλλά τις πλοιοκτήτριες εταιρείες, οι οποίες τους είχαν ενημερώσει ότι τα δρομολόγια θα γίνουν κανονικά.

Μάλιστα, οι περισσότεροι εξέφραζαν τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών.

Κι επειδή τα κυρίαρχα κανάλια την… πάτησαν, έπρεπε να φροντίσουν στα μονταρισμένα βραδινά δελτία ειδήσεων να μεταδώσουν το μήνυμα που «έπρεπε».

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του ANT1. Ο ρεπόρτερ της εκπομπής «Καλημέρα Ελλάδα» στις 6.42 το πρωί μιλά σε απευθείας σύνδεση από το λιμάνι του Πειραιά με κόσμο που θέλει να ταξιδέψει.

Μια γυναίκα λέει επί λέξει στον ρεπόρτερ: «Θα μπορούσαμε να ταξιδέψουμε κι άλλη μέρα. Μας πήρε η εταιρεία και μας είπε ότι σήμερα θα γίνει κανονικά το δρομολόγιο. Όμως, εδώ οι εργαζόμενοι έχουν απόλυτο δίκιο, γιατί κι εμείς εργαζόμενοι είμαστε, άνεργοι είμαστε…» Στην ερώτηση του ρεπόρτερ αν περιμένει να αλλάξει το εισιτήριό της απαντά: «Όχι δεν έχουμε εισιτήριο αλλά η ταλαιπωρία αυτή είναι το κάτι άλλο».

Είναι σαφές και απόλυτα ξεκάθαρο τι είπε η συγκεκριμένη κυρία; Ότι η εταιρεία φταίει για την ταλαιπωρία κι ότι οι απεργοί έχουν απόλυτο δίκιο. Όσα είπε χωράνε παρερμηνεία ή δεύτερη ανάγνωση;

Επειδή, όμως, η εν λόγω απάντηση δεν ήταν αυτή που ήθελαν οι επικεφαλής του ΑΝΤ1, στο «δουλεμένο» βραδινό δελτίο έπρεπε να «διορθωθεί» η εικόνα… Οπότε, στο ρεπορτάζ για την απεργία των ναυτεργατών, η οποία έγινε -αν και, όπως σημειώθηκε εμφατικά στο σπικάζ, ήταν παράνομη- «έπεξε» ένας ναυτεργάτης και «καπάκι» μόνο, το τονίζουμε μόνο, η ατάκα της κυρίας ότι «η ταλαιπωρία αυτή είναι το κάτι άλλο».

Η δημοσιογραφία στα χειρότερά της…

Δείτε την εικόνα που εν προκειμένω είναι… μία λέξη: