«Κάτι τρέχει» με τον ΟΑΕΔ: «Στα κάγκελα» οι εργαζόμενοι…

Ο ΟΑΕΔ είναι ο κρατικός φορέας στον οποίο «πέφτει το βάρος» για άλλη μια φορά, της αντιμετώπισης της αυξημένης ανεργίας. Μέσα σε μία δεκαετία, ο Οργανισμός καλείται  για δεύτερη διαδοχική περίοδο, να διαχειριστεί ένα τόσο σύνθετο, όσο και «ευαίσθητο» κοινωνικά θέμα. Θα περίμενε κανείς, ότι η διοίκηση θα είχε καταφέρει να βρει με τους εργαζόμενους, εκείνο το «πεδίο ισορροπίας» που θα βοηθούσε στην καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αντ’ αυτού μια σειρά από γεγονότα, δείχνουν ότι μόνο «εργασιακή ειρήνη» δεν υπάρχει στον ΟΑΕΔ. Τελευταίο «κρούσμα» είναι η καθαίρεση του Διευθυντή Επιθεώρησης, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις. Ενός ανθρώπου που είχε παραμείνει στο ίδιο πόστο επί μία δεκαετία και που δεν τον είχαν αλλάξει καμία από τις προηγούμενες διοικήσεις, ανεξάρτητα εάν είχαν τοποθετηθεί επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ.

Το γεγονός αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο και έτυχε δυσμενούς σχολιασμού από την Ομοσπονδία Εργαζομένων, η οποία σε σχετική ανακοίνωση, καυτηριάζει τις επιλογές της διοίκησης και τονίζει ότι έτσι δεν εκφράζεται «η αξιοκρατία και η αριστεία». Όμως η Ομοσπονδία προχωράει ένα βήμα περισσότερο και καταγγέλλει ότι η Διοίκηση, την ίδια στιγμή που προβαίνει σε αναιτιολόγητες καθαιρέσεις, τοποθετεί συνδικαλιστές σε θέσεις ευθύνης! Μάλιστα, σημειώνει ότι «οι συνδικαλιστές πρέπει να σηματοδοτούν τον αγώνα για αξιοκρατία και διαφάνεια κυρίως με τις πράξεις τους. Οι συνδικαλιστές είναι διπλά υπόλογοι».

Η Ομοσπονδία αναφέρεται σε πρόσφατη συμπεριφορά μέλους του ΔΣ της Ένωσης Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κεντρικής Ελλάδας, οποίος σύμφωνα με ανακοίνωση της οικείας ένωσης που τον καλεί να παραιτηθεί, «στράφηκε επιθετικά κατά συναδέλφισσας».

Με αφορμή όλα τα παραπάνω, η Ομοσπονδία καλεί τη διοίκηση να μην ρίχνει και άλλο λάδι στη φωτιά και να προβεί σε κρίσεις Προϊσταμένων και Διευθυντών.

Αλήθεια, διερωτάται κανείς, όταν όλα αυτά συμβαίνουν στο φορέα που πρέπει να «δαμάσει το τέρας της ανεργίας», πώς μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Επίσης, είναι απορίας άξιο εάν ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας,  είναι ενήμερος για τέτοιες συμπεριφορές και  τι προτίθεται να πράξει. Άλλωστε είναι γνωστό πόσο «στενές σχέσεις» έχει με τον ΟΑΕΔ…