Να καταργηθεί τώρα ο αντισυνταγματικός και αντικοινωνικός νόμος Κατρούγκαλου

Δημήτρης Στρατούλης, πρώην υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, μέλος Π.Γ. της Λαϊκής Ενότητας

Με την ιδιότητά μου ως ενεργού πολίτη, αλλά και ως πρώην υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης είχα παραβρεθεί και παρακολουθήσει στις 6 Οκτώβρη 2017 την εκδίκαση της προσφυγής, που είχαν καταθέσει 26 κοινωνικοί, συνταξιουχικοί και επιστημονικοί φορείς στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), κατά του νόμου 4387/2016, δηλαδή του νόμου Κατρούγκαλου, όπως αποκαλείται, επειδή ήταν ο υπουργός Εργασίας που τον εισηγήθηκε για ψήφιση στη Βουλή.

Του Δημήτρη Στρατούλη*

Ήμουν σίγουρος ότι αυτός ο νόμος θα θεωρηθεί κατάφωρα αντισυνταγματικός, γιατί παραβιάζει βασικές συνταγματικές αρχές (της ισότητας, της αναλογικότητας, του κράτους δικαίου, του κοινωνικού κράτους κλπ), αλλά και διεθνείς συμβάσεις, που δεσμεύουν τη χώρα μας, όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα του ΟΗΕ και ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ταυτόχρονα, όμως, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι ο νόμος Κατρούγκαλου δεν είναι μόνο αντισυνταγματικός είναι και ακραία αντικοινωνικός και συνταξιοκτόνος. Αφαιρεί από τους συνταξιούχους με μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, μερισμάτων και εφάπαξ παροχών ή επιβαρύνει τους ασφαλισμένους με πρόσθετες εισφορές με 1,8 δισ. ευρώ ετησίως. Συνολικά από 1-1-2016 μέχρι το 2019 αυτός ο νόμος επιβαρύνει τους συνταξιούχους κατά 8,224 δισ. ευρώ οδηγώντας τους στην πλήρη φτωχοποίηση και απελπισία.

Ταυτόχρονα μ’ αυτό το νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εκτός από τις νέες μειώσεις στις συντάξεις, νομιμοποιήθηκαν πολιτικά και θωρακίστηκαν νομικά, μέσω του επανυπολογισμού των κύριων και επικουρικών συντάξεων, όλες οι μειώσεις συντάξεων που είχαν επιβληθεί από τους εφαρμοστικούς νόμους του 1ου και 2ου μνημονίου, που είχαν ψηφιστεί μετά το 2010 από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Το συνολικό ποσό των απωλειών των συνταξιούχων τα χρόνια των μνημονίων από το 2010 μέχρι 31-12–2018 από τις 27 περικοπές, που έγιναν από τις μνημονιακές κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ανέρχεται στα 64 δισ. ευρω.

Επιπλέον 20 δισ. ευρώ θα χάσουν οι συνταξιούχοι με τα νέα μέτρα που έχουν ψηφιστεί για να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται η μείωση κατά 18% στις καταβαλλόμενες κύριες και επικουρικές συντάξεις λόγω περικοπής της προσωπικής διαφοράς, η κατάργηση των οικογενειακών παροχών στους συνταξιούχους, η μείωση του αφορολογήτου το 2020, εάν τελικά αυτή δεν γίνει νωρίτερα, το «πάγωμα» των αυξήσεων στις συντάξεις μέχρι το 2022, καθώς και η οριστική κατάργηση του ΕΚΑΣ από 31-12-2019.

Πρόκειται για κανονική οικονομική και κοινωνική γενοκτονία των συνταξιούχων και των οικογενειών τους.

Η κυβέρνηση μετά πλέον και την απόφαση του ΣτΕ θα πρέπει να ακυρώσει το νόμο Κατρούγκαλου και όχι να τον μεταλλάξει, χωρίς στην ουσία να τον αλλάξει, όπως έκανε με το κόλπο του επανυπολογισμού με παλαιότερες αποφάσεις του ΣτΕ, με τις οποίες είχαν ακυρωθεί οι μνημονιακές μειώσεις συντάξεων του 2011 και 2012. Ταυτόχρονα, θα πρέπει άμεσα να επιστρέψει τα παρανόμως παρακρατηθέντα από τους συνταξιούχους λόγω αυθαίρετης εφαρμογής αυτού του αντισυνταγματικού και αντικοινωνικού νόμου.

Οι πρώτες δηλώσεις του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης ότι «εάν το ΣτΕ πει ότι κάποιοι βγαίνουν από τον ΕΦΚΑ, πρέπει να πει πώς θα παίρνουν συντάξεις», είναι πολιτικά απαράδεκτες, γιατί θεωρεί ότι το ανώτατο δικαστήριο θα πρέπει να αποφασίζει με βάση πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι όμως και πολιτικά αβάσιμες, και στην ουσία γίνονται για να τρομάξουν τους συνταξιούχους, γιατί, εάν κάποιοι βγουν με απόφαση του ΣτΕ από τον ΕΦΚΑ, δεν θα σταματήσουν να παίρνουν τη σύνταξή τους, απλά θα την παίρνουν από άλλο φορέα και συγκεκριμένα από τον προηγούμενο ασφαλιστικό φορέα τους, που σε αυτή την περίπτωση θα ανασυσταθεί.

Τώρα όσον αφορά τις τρομοκρατικές δηλώσεις άλλων κυβερνητικών παραγόντων, για το από πού πλέον θα βρεθούν χρήματα για να δίνονται οι συντάξεις, αυτό που έχω να σχολιάσω είναι ότι το ασφαλιστικό σύστημα θα εξακολουθήσει να έχει τα έσοδά του από τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, από την ετήσια κρατική χρηματοδότηση, από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του και από τις δόσεις των ρυθμίσεων που έχουν γίνει σε οφειλέτες του.

Επίσης, ας ψάξουν να βρουν και περισσότερους χρηματοοικονομικούς πόρους από εκείνους που με τις ταξικές μνημονιακές πολιτικές αύξησαν τα κέρδη τους (μεγαλοεφοπλιστές, μεγαλέμποροι, βιομήχανοι, τραπεζίτες), όταν συνταξιούχοι λιμοκτονούν και από αυτούς που λεηλάτησαν διαχρονικά προς όφελός τους τα αποθεματικά της κοινωνικής ασφάλισης.

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι, εάν οι συνταξιούχοι της χώρας μας ενωθούν, ξεσηκωθούν και αγωνιστούν μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα, μπορούν να ακυρώσουν και το νόμο Κατρούγκαλου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τους προηγούμενους σφαγιαστικούς για τις συντάξεις νόμους των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, καθώς και να αποτρέψουν τις νέες μειώσεις συντάξεων από 1-1-2019 και να ανατρέψουν όλα τα μνημόνια και όσους τα εφαρμόζουν, τα ψηφίζουν ή τα στηρίζουν.

* Ο Δημήτρης Στρατούλης είναι πρώην υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, μέλος της Π.Γ. της Λαϊκής Ενότητας