Ο ΕΦΚΑ και η «εργασιακή γαλέρα» – Αυτοσχεδιάζουν με πλήρη ανευθυνότητα και επιπολαιότητα!

Στην Ελλάδα του 2019, στη χώρα που τα μνημόνια μαστίζουν την καθημερινότητα όλων μας, έρχεται μια νέα, πολύ σκληρή μεταρρύθμιση, να πετσοκόψει τις ήδη ψαλιδισμένες παροχές στον ασφαλιστικό τομέα.


Ηλίας Κολιόπουλος, γενικός γραμματέας Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΟΑΕΕ

Γράφει ο Ηλίας Κολιόπουλος*

Το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει την κατάρτιση του Ενιαίου Κανονισμού Ασφάλισης και Παροχών του ΕΦΚΑ, ισοπεδώνοντας, τις εναπομείνασες παροχές κοινωνικού πλαισίου…

Αυτό βέβαια αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου…Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και ποικίλα. Αντιστεκόμαστε σθεναρά στην διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και στη δημιουργία ενός οργανισμού με χαρακτηριστικά «εργασιακής γαλέρας», που καθιστά τους εργαζόμενους «αναλώσιμους», μέσω της υποστελέχωσης των υπηρεσιών.
Καθημερινά γινόμαστε θεατές της πλήρους κατάρρευσης του μύθου της λύσης όλων των προβλημάτων μέσω της εφαρμογής του οργανογράμματος!

Αποδεικνύεται ότι δύο και πλέον χρόνια, απλά αυτοσχεδιάζουν με πλήρη ανευθυνότητα και επιπολαιότητα, θεωρώντας τους εργαζόμενους «πειραματόζωα», αδιαφορώντας για τις επείγουσες ανάγκες ασφαλισμένων και συνταξιούχων…


Πραγματικός στόχος και σκοπός τους είναι το κουτσούρεμα των συντάξεων και η πλασματική εμφάνιση ενός πλεονασματικού ΕΦΚΑ

Είναι δυστυχώς εμφανής η απουσία υποτυπώδους σχεδιασμού και χρηματοδότησης του ΕΦΚΑ, τόσο από την διοίκηση, όσο και από την πολιτική ηγεσία, γεγονός που περίτρανα αποδεικνύει ότι πραγματικός στόχος και σκοπός τους είναι το κουτσούρεμα των συντάξεων και η πλασματική εμφάνιση ενός πλεονασματικού ΕΦΚΑ, που θα λειτουργεί, βέβαια, όπως-όπως…

Ως Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΟΑΕΕ διεκδικούμε, μεταξύ άλλων, την παράταση άμεσα του μεταβατικού διαστήματος ενοποίησης, μέχρι την ολοκλήρωση κάθε επιμέρους έργου, την τροποποίηση κομβικών διατάξεων του οργανογράμματος με συμμετοχή των εργαζομένων. Προτεραιότητα, δε, αποτελεί η εξασφάλιση χρηματοδότησης και η εκπόνηση συγκεκριμένου συνολικού σχεδίου και χρονοδιαγράμματος για την εφαρμογή του, με ανάληψη της ευθύνης από το Δ.Σ. του ΕΦΚΑ.

Οι υπηρεσίες πρέπει να ενισχυθούν με μόνιμο προσωπικό και να ανανεωθεί πλήρως η υλικοτεχνική υποδομή τους, για να επιτύχουμε και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Ζητάμε διαφάνεια και αυστηρή τήρηση των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα σε όλα τα ζητήματα του προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων που παραμένουν στην υπηρεσία με δικαστικές αποφάσεις και καλύπτουν στο σύνολό τους πάγιες και διαρκείς ανάγκες περισσότερο από μια δεκαετία.

Επιτακτική ανάγκη αποτελεί η διεύρυνση του ενδεκαμελούς Δ.Σ. του ΕΦΚΑ σε 15μελές, ώστε να μην έχουμε «διακοσμητικό» το ρόλο των εκπροσώπων.

Θα είμαστε πάντα στις επάλξεις για τη δικαίωση των αγώνων μας.

*Ο Ηλίας Κολιόπουλος είναι γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΟΑΕΕ