Πολλαπλή εξαπάτηση Μητσοτάκη στους συνταξιούχους

Η χθεσινή εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη, για καταβολή των αναδρομικών του 11μηνου, εφάπαξ και εντός του 2020, εμπεριέχει πολλαπλές εξαπατήσεις, προς τους συνταξιούχους:

  1. Προβλέπει κούρεμα πάνω από 50% στα οφειλόμενα, βάσει των υπ αριθμ.1439-1443/2020 αποφάσεων, της Ολομέλειας του ΣτΕ. Το κόστος συμμόρφωσης για ιδιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους, για κυρίες και επικουρικές συντάξεις και για τα δώρα, ανέρχεται σε 3,9 δισ. ευρώ.Συνεπώς το ποσό των 1,4 δισ. (που δεν διευκρινίζεται αν είναι καθαρό ή μεικτό) απέχει παρασάγγας, από την «συμμόρφωση» με τις δικαστικές αποφάσεις.
  2. Τα δώρα και οι επικουρικές συντάξεις είναι πληρωμένες εισφορές των συνταξιούχων και δεν ανήκουν σε κανέναν, για να τα βάζει σε «ανατολίτικο παζάρι».
  3. Πιθανότατα, επίκειται χυδαίος εκβιασμός-απειλή προς τους συνταξιούχους, να δεχτούν τα ψίχουλα της κυβέρνησης, ώστε να μην εξοντωθούν βιολογικά και οικονομικά, σε ατέρμονες δικαστικές διεκδικήσεις.
  4. Μεγάλοι χαμένοι θα είναι το 70% των χαμηλό συνταξιούχων που δεν έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.000 ευρώ και δεν έχουν να λαμβάνουν απολύτως τίποτα, δηλαδή τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα.
  5. Αντί η κυβέρνηση να ενισχύσει τα πιο αδύναμα στρώματα που χρήζουν μεγαλύτερης κοινωνικής προστασίας, συνεχίζει με ψίχουλα να προσπαθεί να υφαρπάξει την ψήφο των συνταξιούχων, καλλιεργώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό, μεταξύ φτωχών και… πάμφτωχων.
  6. Η κυβέρνηση εξαφανίζει όχι μόνο τα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις, αλλά και τους τόκους για όσους έχουν προσφύγει δικαστικά.

Η τροπολογία είναι μια απαράδεκτη επέμβαση στην δικαιοσύνη που στόχο έχει να μοιράσει 1,4 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους, που έχουν χάσει πάνω από 50 δισ. ευρώ από τις μειώσεις των συντάξεων στην δεκαετή κρίση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνταξιούχοι διεκδικούσαν στο ΣτΕ για το διάστημα 2013-2018 πάνω απο 24 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα χυδαίο εκβιασμό που προσβάλλει την αξιοπρέπεια των συνταξιούχων και τους αντιμετωπίζει ως ζητιάνους. Καμία συναίνεση στους βασικούς υπαίτιους για την φτώχεια όλων των συνταξιούχων.

*Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι εργατολόγος