Στον «αέρα» το νομοσχέδιο για τις συντάξεις – Αντίθετο με τις αποφάσεις του ΣτΕ – Στα χαρτιά οι «αυξήσεις» – Πίνακες

Στον «αέρα» είναι το νομοσχέδιο για τις συντάξεις. Οι υποτιθέμενες «αλλαγές» που προωθεί το υπουργείο Εργασίας και που αφορούν τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, είναι παράνομες (αντισυνταγματικές) και προφανώς θα έχουν την ίδια τύχη του προηγουμένου νόμου (Κατρούγκαλου) που ακυρώθηκε από το ΣτΕ.

Γράφει ο Κώστας Νικολάου*

Είναι στον «αέρα» γιατί το νομοσχέδιο αυτό, επί της ουσίας, ήρθε να διορθώσει και να αντικαταστήσει διατάξεις (του προηγουμένου νόμου), που ακύρωσε το ΣτΕ, κάτι που, όμως, δεν προκύπτει. Όχι μόνο δεν συμμορφώνονται με την κρίση των ανωτάτων δικαστών, αντίθετα οι προωθούμενες αλλαγές σε ορισμένους συντελεστές και δη των τελευταίων ετών… μεγαλώνουν το χάος!

Το ΣτΕ με πλήρηκαι σαφή τρόπο εστιάζει τις δυσαναλογίες μεταξύ εισφορών και συντάξεων και υποδεικνύει αλλαγές, όχι ως προς την κλιμάκωση ανάλογα με τα έτη ασφάλισης, αλλά ως προς τις αποδοχές (συντάξιμους μισθούς), καθώς μετά τα 1.200 ευρώ δεν προσαυξάνονται. Συνεπώς, περαιτέρω αύξηση των κλιμακίων στα έτη ασφάλισης και μάλιστα των τελευταίων ετών, που προωθεί το νομοσχέδιο αυτό (από τα 31 έως τα 40 έτη κατά 0,56% – 0,91% – 0,75%), αφενός διατηρεί τις ανισότητες που υπήρχαν, αφετέρου δημιουργεί και νέες, καθώς με ίδια έτη ασφάλισης, αλλού οι συντάξεις υπερβαίνουν το 100% των αποδοχών, ενώ σε άλλες… πέφτουν κάτω και από 50% καθώς οι συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ έχουν επιπλέον «κόφτη» από 3% έως 14%!

Αποδείξεις

Όλα αυτά καταδεικνύονται στους παρακάτω πίνακες. Στο πρώτο πίνακα είναι οι παλαιές συντάξεις και φαίνεται η αρμονία μεταξύ εισφορών & συντάξεων. Στο δεύτερο πίνακα είναι οι νέες συντάξεις βάσει των συντελεστών του νόμου (Κατρούγκαλου), όπου κρίθηκαν παράνομοι και ακυρώθηκαν από το ΣτΕ και στον τρίτο πίνακα με βάση το νομοσχέδιο Βρούτση.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1: Παλαιές συντάξεις

ΠΙΝΑΚΑΣ 2: Νέες συντάξεις με το νόμο Κατρούγκαλο

ΠΙΝΑΚΑΣ 3: Συντάξεις με το νομοσχέδιο Βρούτση

Όπως φαίνεται και στον πίνακα, αφενός το 80% των συντελεστών παραμένουν αναλλοίωτοι, αφετέρου, παρά την αύξηση ορισμένων συντελεστών οι δυσαναλογίες παραμένουν και αυξάνονται.Ακόμα και η αύξηση του συντελεστή κατά 7% στα 40 χρόνια και στις μεγάλες αποδοχές… γίνεται 5%!

Στα χαρτιά οι… αυξήσεις

Μύθος και ο λόγος περί γενικευμένων αυξήσεων. Κάτι τέτοιο από τα στοιχεία δεν προκύπτει. Πρώτον, εξαιρούνται οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, οι οποίοι δεν έχουν πάνω από 22 έτη ασφάλισης, οι αναπηρικές και χηρείας συντάξεις, όπου λογικά έχουν και λίγα έτη ασφάλισης, αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι, αφού με την συμπλήρωση της 35ετίας είχαν υποχρεωτική έξοδο! Δεύτερον, αυτοί που τυγχάνουν κάποια αύξηση έως 7% είναι όσοι έχουν από 36 έως 40 έτη, όμως αυτοί είναι ελάχιστοι πολύ κάτω των 100.000! Τρίτον, για τους περισσότερους εξ αυτών, περίπου 200.000 συνταξιούχοι με 31 έως 35 έτη, η αύξηση κυμαίνεται πολύ χαμηλά, από 0,56% έως 3,5%! Τέταρτον, οι αυξήσεις αυτές, κατά βάση αφορούν μόνο τις νέες συντάξεις,καθώς όλες οι παλαιές συντάξεις έχουν επανυπολογιστεί λανθασμένα και εμφανίζουν ψεύτικες προσωπικές διαφορές, οι οποίες όσο δεν διορθώνονται, δεν θα τύχουν και καμίας αύξησης!

Τρόπος υπολογισμού με βάση το ΣτΕ

Το πρόβλημα, σύμφωνα και με το ΣτΕ, βρίσκεται στην έλλειψη των Κατωτάτων Ορίων σύνταξης και στο γεγονός ότι το ποσό της λεγόμενης εθνικής σύνταξης 346 – 384 ευρώ μετά τα 20 έτη παραμένει σταθερό. Η μη κλιμάκωση συνεπώς του ποσού αυτού και πέραν των 20 ετών επηρεάζει αρνητικά και φέρνει μεγάλες ανισότητες και δυσαναλογίες στο ύψος των συντάξεων, όσων έχουν αποδοχές άνω των 1.200 ευρώ και καταβάλουν εισφορές για το ποσό αυτό.

Επομένως, για να επέλθει η απαιτούμενη αναλογία, δηλαδή, όλες οι συντάξεις ανάλογα με τα έτη ασφάλισης να τυγχάνουν το ίδιο ποσοστό αναπλήρωσης, θα πρέπει πέραν της επαναφοράς των Κατωτάτων Ορίων, το ποσό της λεγόμενης εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ να προσαυξάνεται προοδευτικά και να μην υπολείπεται του ισοδύναμου ποσοστού (1.200/384) 30%. Αυτό σημαίνει ότι το ποσό της λεγόμενης εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ αντικαθίσταται με το ποσοστό 30%.

Έτσι, χωρίς πλειοδοσίες και χωρίς να αλλάξει κάτι άλλο, θα έχουμε το παρακάτω αποτέλεσμα:

ΠΙΝΑΚΑΣ 4: Συντάξεις με βάση το ΣτΕ

Εμφανώς, όλες οι συντάξεις ανάλογα με τα έτη ασφάλισης έχουν την ίδια αναλογία και επέρχεται σχετική ισορροπία. Διαφορές που προκύπτουν θετικές όσων έχουν χαμηλές αποδοχές και που θα πρέπει να ενισχυθούν, αρνητικές έως 10% όσων έχουν υψηλές αποδοχές και πολλά έτη ασφάλισης λόγω «κόφτη» (ΕΑΣ 3% έως 14%) που θα πρέπει να καταργηθεί, καθώς ήδη για τις μεγάλες συντάξεις, υπάρχει άλλο πλαφόν.

Εν ολίγοις, αυτά ορίζει η ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ και όσο το υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση δεν συμμορφώνονται -τουλάχιστον με την απόφαση αυτή- το νομοσχέδιο είναι στον «αέρα»!

*Ο Κώστας Νικολάου είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ