Το ΔΝΤ παραδίδει μαθήματα στον… Ιονέσκο!

Σαν βγαλμένη από έργο του Ιονέσκο μοιάζει να είναι μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η οποία διαπιστώνει ότι μεγάλωσε πολύ το εισοδηματικό χάσμα μεταξύ των γενεών στην Ευρώπη σε βάρος των νεότερων και προειδοποιεί ότι αν δεν υπάρξει καμία κατάλληλη πολιτική, «μια ολόκληρη γενιά ενδέχεται να μην αναρρώσει ποτέ»!

Του Μιχάλη Σιάχου

Το ΔΝΤ, που από όποια χώρα πέρασε, μηδέ της Ελλάδας εξαιρουμένης, άφησε πίσω του κυριολεκτικά αποκαΐδια εφαρμόζοντας οριζόντια και με θρησκευτική ευλάβεια την πιο νεοφιλελεύθερη πολιτική, κάνει διαπιστώσεις και προειδοποιεί, μάλιστα, ότι κινδυνεύει στην Ευρώπη να χαθεί (οικονομικά) μια ολόκληρη γενιά.

Στη μελέτη του το ΔΝΤ σημειώνει ότι από το 2007, ο μέσος όρος της ανισότητας όσον αφορά το εισόδημα στους κόλπους της Ε.Ε. παρέμεινε συνολικά σταθερός, αλλά εξετάζοντας από κοντά τα δεδομένα ανακάλυψε(!) ότι αυτή η εμφανής σταθερότητα ήταν το αποτέλεσμα δύο αντίθετων τάσεων: τα εισοδήματα των νέων ηλικίας 18 ως 24 ετών έμειναν στάσιμα, ενώ αυτά των 65χρονων και άνω αυξήθηκαν κατά 10% χάρη στην προστασία των συντάξεών τους.

«Για να μειωθεί ο κίνδυνος οι νέοι να γίνουν φτωχοί και να υποστούν απώλειες εισοδημάτων ισοβίως, έχει ουσιαστική σημασία να διευκολυνθεί η ένταξή τους στην αγορά εργασίας», τονίζει το ΔΝΤ. Άλλωστε, η βοήθεια για να ενταχθούν οι νέοι της Ελλάδας στην αγορά εργασίας, είναι δεδομένη με βάση και όσα προώθησε και προωθεί στη χώρα μας το ΔΝΤ από το 2010 μέχρι σήμερα.

Και τι προτείνει, λοιπόν, το ΔΝΤ; Να ληφθούν, λέει, μέτρα με τα οποία να δίδονται κίνητρα για την πρόσληψη νέων, να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές και να προωθηθούν φοροαπαλλαγές για τα πιο χαμηλά εισοδήματα.

Αυτό θα πει συνέπεια λόγων και έργων. Στη χώρα μας, με το ΔΝΤ στο… τιμόνι της ακολουθούμενης πολιτικής, οφείλουμε να πούμε ότι τα αποτελέσματα της… έγνοιας του ΔΝΤ, είναι απτά, δεν είναι μόνο λόγια και προτάσεις. Μερικές χιλιάδες νέοι είναι αλήθεια ότι πάνε στα προγράμματα του ΟΑΕΔ (για να μην… επιβαρύνουν το δείκτη της ανεργίας), ενώ άλλοι βρίσκουν δουλειά (που πιο ελαστική δεν γίνεται), με τη δημιουργία του ΕΦΚΑ οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν, ενώ το ΔΝΤ επέβαλλε την αύξηση του ΦΠΑ και πιέζει ασφυκτικά για μείωση του αφορολόγητου νωρίτερα.

«Αν δεν ενεργήσουμε, μια γενιά ενδέχεται να μην αναρρώσει ποτέ», προειδοποίησε και η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε ένα site για την ανισότητα και τη φτώχεια μεταξύ των γενεών στην Ευρώπη.

Προς Θεού, μην ενεργήσετε. Αφήστε τη γενιά στο πρόβλημά της, αφήστε τη να… κινδυνεύει…