Το 69, ο κύριος Ζεεχόφερ και το φαινόμενο της πεταλούδας…

Η είδηση

Σχόλια αγαλλίασης έκανε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χερστ Ζεεχόφερ για την ομαδική απέλαση Αφγανών αιτούντων άσυλο, επειδή συνέπεσε με τα 69α γενέθλιά του. «Ακριβώς 69 μεταφέρθηκαν πίσω στο Αφγανιστάν την ημέρα των 69ων γενεθλίων μου …και δεν έγινε κατ’ εντολή μου», είπε χαμογελώντας ο Ζεεχόφερ την περασμένη Τρίτη.

Η ανακοίνωση

Εκπρόσωπος του υπουργείου Προσφύγων του Αφγανιστάν ανέφερε ότι νεαρός, που απελάθηκε από το Αμβούργο την 4η Ιουλίου, βρέθηκε απαγχονισμένος την Τρίτη…

Ο 23χρονος, που καταγόταν από τη βόρεια αφγανική επαρχία Μπαλχ, ζούσε στη Γερμανία οκτώ χρόνια πριν τον επαναπατρισμό του. Ένας από τους ανθρώπους που απελάθηκαν μαζί του, ο 19χρονος Μιρουάις Χασέμι από την επαρχία Ουάρντακ, σημείωσε πως ο αυτόχειρας ήταν κλεισμένος στον εαυτό του. «Ήταν ένα ανθρώπινο ον, πρέπει να είχε όνειρα, και τίποτε δεν πήγε καλά»…

Το φαινόμενο της πεταλούδας

Το φαινόμενο της πεταλούδας είναι μια ποιητική μεταφορά στη θεωρία του χάους για το φαινόμενο της ευαίσθητης εξάρτησης ενός συστήματος από τις αρχικές συνθήκες. Σύμφωνα με μια από τις διατυπώσεις, λέγεται ότι «αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα»…

Με διάφορες παραλλαγές εκφράζεται ουσιαστικά η ίδια ιδέα: μια απειροελάχιστη μεταβολή στη ροή των γεγονότων οδηγεί, μετά από την πάροδο αρκετού χρόνου, σε μια εξέλιξη της ιστορίας του συστήματος δραματικά διαφορετική από εκείνη που θα λάμβανε χώρα, αν δεν είχε συμβεί η μεταβολή…

Στην περίπτωση της απέλασης έχουμε ένα άμεσο αποτέλεσμα της πράξης του κυρίου Ζεεχόφερ. Εν πολλοίς το παρόν καθορίζει το μέλλον απόλυτα και το χάος δεν προσδιορίζεται… Αν και το χάος που δημιουργεί ο πόλεμος είναι η γενεσιουργός αιτία όλων.

Για κάποιους ήταν ένα λυπηρό γεγονός που δεν μπορούσε να προβλεφθεί… Ο κύριος υπουργός αποφάσισε να στείλει… σπίτι τους 69 ανθρώπους (Αφγανούς την καταγωγή). Τι κι αν αυτό σήμαινε το βέβαιο θάνατο για κάποιους απ’ αυτούς… Για ένα νέο 23 χρόνων (Τζαμάλ Νάσερ Μαχμούντι το όνομά του) επιβεβαιώθηκε με τον πιο οδυνηρό τρόπο.

Τι θα είχε συμβεί αν δεν είχε παρθεί η απόφαση να απελαθούν οι 69 άνθρωποι; Δεν θα το μάθουμε ποτέ… Μπορούμε όμως να αποτρέψουμε στο μέλλον να έχουμε παρόμοια αποτελέσματα. Μπορούμε να κάνουμε τη μαύρη πεταλούδα να μην ξαναχτυπήσει τα φτερά της. Μπορούμε να επιλέξουμε να μη σιωπήσουμε! ‘Ολοι μαζί!!!

Χ.

Και το γράμμα που συγκλονίζει

Ακούστε κύριε Ζεεχόφερ…

Της Λίνα Άτφαχ*

Έχετε ιδέα τι συμβαίνει;

Ακούω πώς εσείς, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεεχόφερ, κάνετε ένα αστείο για τα 69α γενέθλιά σας και τις 69 απελάσεις στο Αφγανιστάν και λίγο αργότερα έρχεται ένα μήνυμα από εκεί: Ένας από τους απελαθέντες, ο Τζαμάλ Νάσερ Μαχμούντι, κρεμάστηκε στην Καμπούλ.

Στο μοναδικό συμπέρασμα που μπορώ να καταλήξω είναι ότι εσείς, ο υπουργός Ζεεχόφερ, δεν πρέπει πλέον να παρευρίσκεστε σε συνεντεύξεις Τύπου και δεν θα πρέπει πλέον να γιορτάζετε τα γενέθλιά σας δημόσια. Ο Τζαμάλ Νάσερ, του οποίου την απέλαση εσείς χαιρετίσατε, έφυγε στα  23 του, ενώ εσείς έχετε ήδη διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σας. Αλήθεια, τι μέλλον θα περίμενε τον Νάσερ αν δεν είχε απελαθεί;

Ντρέπομαι να ζω σε έναν πλανήτη με τέτοιους υπουργούς σαν εσάς. Και ξέρετε γιατί; Δεν είναι μόνο η ντροπή που με επηρεάζει, είμαι επίσης φοβισμένη.

Έχετε κάποια ιδέα γιατί ένας 23χρονος άνδρας, που όπως και κάθε άλλο ανθρώπινο ον, που κανονικά θα έπρεπε να είναι ευτυχισμένος για την επιστροφή του στην πατρίδα του, κρεμάστηκε; Δεν ήταν ευτυχής να επιστρέψει στην πατρίδα του. Επειδή οι τόποι όπου έρχονται άνθρωποι όπως ο Τζαμάλ Νάσερ ή εγώ στη Γερμανία είναι κολαστήρια .

Εκεί μας γίνεται πλύση εγκεφάλου και οι ψυχές μας σκοτώνονται. Και ανεξάρτητα από το αν ο αριθμός μας διπλασιάζεται ή μειώνεται, δεν είμαστε παρά αριθμοί. Αριθμοί που μπορούν να τρέξουν.

Κανείς δεν εγκαταλείπει οικειοθελώς τη χώρα της οικογένειάς του, τις αναμνήσεις του από την παιδική ηλικία του, κανείς δεν μισεί να ζει στην πατρίδα του. Θα μπορούσατε να πείτε ότι δεν έχουμε πει αρκετές ιστορίες για φυγάδες, ότι οι κάμερες δεν έχουν δείξει αρκετά τις φωτογραφίες και τα βίντεο από την καταστροφή των πόλεών μας, έτσι ώστε να μπορεί ο υπουργός Ζεεχόφερ όπως και πολλοί άλλοι, να πει ότι δεν μπορεί να εξηγήσει αυτό το μυστήριο.

Αφήνουμε τις χώρες μας και ερχόμαστε στην Ευρώπη για να επιβιώσουμε και να έχουμε μια ευκαιρία για μια κανονική ζωή. Θέλουμε να μάθουμε, να δουλεύουμε και να ζούμε!

Μήπως  η Γη είναι πολύ μικρή για να μας φιλοξενήσει όλους;

Νόμιζα ότι μόνο οι άθλιες χώρες μας θα κυβερνούσαν με τυραννία και καταπίεση. Νόμιζα ότι αυτή η αδικία προέρχεται μόνο από τους δικτάτορές μας. Αλλά όταν σας είδα να συγκρίνετε τον αριθμό των ετών της ζωής σας με τον αριθμό των απελαθέντων, κατάλαβα ότι η καταπίεση δεν γνωρίζει όρια. Ότι ακόμη και οι χώρες που στη φαντασία μου προσφέρουν  μια εικόνα ειλικρίνειας και ανθρωπιάς, μπορούν να έχουν ένα άσχημο πρόσωπο.

Είναι πολύ επικίνδυνο για κάποιον που βρίσκεται στη θέση σας να αγνοεί τους λόγους για τους οποίους ζητώ άσυλο. Το βρίσκω περίεργο να πρέπει να επισημάνω ότι δεν θα είχα γίνει πρόσφυγας, αν ο κόσμος δεν είχε επιλέξει να σιωπήσει σχετικά με τον Μπασάρ αλ-Άσαντ. Βέβαια, εμείς, οι Σύροι, δεν είμαστε τα μόνα θύματα αυτής της σιωπής. Αν η τυραννία, η καταπίεση και η διαφθορά κυβερνά μια χώρα, οι ξαφνικές «σεισμικές» δονήσεις μπορεί να είναι τόσο εκτεταμένες ώστε η χώρα ανοίγει τις πόρτες και εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες να φεύγουν σε μια άλλη χώρα, η οποία βρίσκεται 3.000 χιλιόμετρα μακριά.

Θα ήθελα να σας παρακαλέσω: προσπαθήστε να εξαλείψετε τους πραγματικούς λόγους της προσφυγιάς αντί να απελαύνετε  ανθρώπους ή να τους αφήνετε  να πεθαίνουν στη θάλασσα. Και αν δεν ενδιαφέρεστε γι’ αυτό, τουλάχιστον αφήστε τους άλλους να το κάνουν και μην είστε ένας λίθος που εμποδίζει την ιστορία. Δυστυχώς, ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι σκέφτονται όπως εσείς. Αλλά γνωρίζω επίσης ότι ακόμη και όταν κλείνει το μάτι της η δικαιοσύνη, η ανθρωπότητα δεν κοιμάται ποτέ. Η Γερμανία θα μπορούσε να κάνει τόσα πολλά για να προστατέψει τους πολίτες της από το ρατσισμό, τον εξτρεμισμό και τη βία.

Ναι, κύριε υπουργέ, οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν μετράνε τα χρόνια της ζωής τους, είναι γεμάτοι αγάπη στις καρδιές τους και υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να το εκφράσεις αυτό. Ο αριθμός των δικών σας χρόνων σε τέτοιες στιγμές σπάνια αντιπροσωπεύει αυτό που παίρνουμε από άλλο άτομο, αλλά αυτό που μας δίνουν οι άλλοι. «Άνθρωπος» – αυτή είναι η λέξη που θα ήθελα να σας συλλαβίσω εκ των υστέρων, στα γερμανικά και στα αραβικά.

* Η Λίνα Άτφαχ γεννήθηκε στη Σαλαμίγια της Συρίας, είναι 29 χρονών, ποιήτρια και συγγραφέας. Στα 17 της κατηγορήθηκε για βία και κρατικές προσβολές και αποκλείστηκε από όλα τα πολιτιστικά γεγονότα στη Συρία. Σήμερα ζει μαζί με την οικογένειά της στο Wanne-Eickel της Γερμανίας. Το 2017 κέρδισε το λογοτεχνικό βραβείο Small Hertha Koenig.