Η πολιτική ηγεσία αδιαφορεί για την επικίνδυνη υποστελέχωση της γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Ο κύριος Αναστάσιος Πετρόπουλος, υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προΐσταται στη θέση αυτή πάνω από 3 χρόνια (από 23 Σεπτεμβρίου 2015). Πάνω από τρία χρόνια, όχι τρεις μήνες!

Η κυρία Στυλιανή Βρακά είναι Γενική Γραμματέας Ασφάλισης πάνω από 2 χρόνια (από 2 Δεκεμβρίου 2016). Δύο χρόνια, όχι δύο μήνες!


Γιάννης Μαστρογιαννόπουλος, πρόεδρος συλλόγου εργαζομένων στη γενική γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Γράφει ο Γιάννης Μαστρογιαννόπουλος*

Και οι δύο έχουν συνεργαστεί με όλα τα στελέχη -νυν και πρώην- της γενικής γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Γνωρίζουν την υπηρεσιακή μας αρτιότητα, την οποία, σε κάθε συνάντηση μεμονωμένα με μέλη μας ή με το Πρωτοβάθμιο Σωματείο μας, εκθειάζουν.

Στην τελευταία συνάντηση που είχε ο Σύλλογος των εργαζομένων της γενικής γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων με την κ. Βρακά, στις 11/12/2018, τονίσαμε για ακόμα μία φορά ότι η υποστελέχωση των καίριων Διευθύνσεων Κοινωνικής Ασφάλισης έχει καταστεί επικίνδυνη για τη διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων όλων των εμπλεκομένων στο Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας.

Καμία προπαρασκευή, επιτελικότητα, έλεγχος, σύνθεση, διόρθωση, οδηγία, δεν μπορεί να επιτευχθεί με μονοπρόσωπα τμήματα, επιτροπές με μετακλητούς και έναν-δύο υπηρεσιακούς (οι οποίοι κάνουν διαρκείς υπερβάσεις αντοχών), με εξαϋλωμένες Διευθύνσεις, με λίγα λόγια με μια υπηρεσία σκιά του εαυτού της!

Έχοντας πλήρη επίγνωση της κρίσιμης συγκυρίας που διέρχεται η υπηρεσία την οποία υπηρετούμε πριν από εσάς, μ’ εσάς , αλλά και μετά από εσάς, υπενθυμίζουμε ότι και στο παρελθόν εισπράξαμε αδιαφορία για καίριο ζήτημα που μας ταλάνιζε για πάνω από 8 μήνες, γεγονός που και τότε στηλιτεύσαμε (20/10/2017).


Άλλη ηγεσία που να κάνει ότι δεν τρέχει τίποτα τόσο στην υπηρεσία μας όσο και στον ΕΦΚΑ και να αγνοεί τις ανάγκες τους, δεν έχουμε ξανασυναντήσει!

Για το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί ο υφυπουργός με τη Γραμματέα του «…αγρόν ηγόρασε». Θεωρούν ότι η υπηρεσία μας είναι καθόλα θεσμική, φιλότιμη, αποτελεσματική, μία υπηρεσία που δεν εκθέτει, αν και διατυπώνει -απολύτως εντονότερα τον τελευταίο χρόνο- επιφυλάξεις, αντιρρήσεις, αλλά όλα είναι καλώς καμωμένα (βλέπε φυλλάδιο-ύμνο για τον ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ). Η κα Βρακά «μοιράζει» ευχολόγια, η υπουργός έχει αφήσει πλήρως ελεύθερο τον κ. Πετρόπουλο στο χαρτοφυλάκιο του, οπότε όλα βαίνουν… καλώς.

Επειδή δεν… πάει ακριβώς έτσι κι επειδή έχουμε δει πολλές πολιτικές ηγεσίες και θα δούμε και πάμπολλες ακόμα, άλλη ηγεσία που να κάνει ότι δεν τρέχει τίποτα τόσο στην υπηρεσία μας όσο και στον ΕΦΚΑ και να αγνοεί τις ανάγκες τους, δεν έχουμε ξανασυναντήσει!

Η κυρία υπουργός πρέπει να ασχοληθεί άμεσα με το θέμα, καθόσον το υπουργείο Εργασίας έχει τρεις πυλώνες: την Εργασία με την Επιθεώρηση Εργασίας, την Κοινωνική Ασφάλιση με τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ και την Κοινωνική Αλληλεγγύη. Επιτέλους, ας έχουν την αίσθηση και τα στελέχη της πολύπαθης Κοινωνικής Ασφάλισης ότι η υπουργός αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν. Καλό θα ήταν κάθε πολιτική ηγεσία, με όποιες πολιτικές κι αν επέλεξε να υλοποιήσει, να προσπαθεί να κάνει λίγο καλύτερη την υπηρεσία που βρήκε και πάνω στην οποία εδράζεται. Καλό θα ήταν…

Για να συνεχίσει να υφίσταται η Κοινωνική Ασφάλιση σε πείσμα των μνημονιακών και «μεταμνημονιακών» καιρών και των άπειρων διαχρονικών πολιτικών λαθών των ηγητόρων αυτής της χώρας, θα πρέπει εκτός από τη δική μας άρτια υπηρεσιακή συνδρομή, να λύσετε άμεσα το ζήτημα της υποστελέχωσης!

*Ο Γιάννης Μαστρογιαννόπουλος είναι πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στη γενική γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων