Χωρίς Ενιαίο Κανονισμό Παροχών και Ασφάλισης ενοποίηση του ΕΦΚΑ δεν γίνεται!

Την Τετάρτη 23/1/2019, δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, το Προεδρικό Διάταγμα με το Οργανόγραμμα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Γράφει ο Αντώνης Νικολόπουλος*

Μετά από δύο ολόκληρα χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του (1/1/2017) και με πλήθος λειτουργικών προβλημάτων να μην έχουν βρει τη λύση τους, ο μοναδικός φορέας της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης εξακολουθεί να πορεύεται υπό καθεστώς ανασφάλειας.

Μια ανασφάλεια, που πηγάζει και από το γεγονός της αναμενόμενης αποφάσεως του Ανωτάτου Ακυρωτικού Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας (ΣτΕ), στο οποίο έχουν προσφύγει διάφορες επαγγελματικές ομάδες (ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες κ.λπ.), για την κακή υπαγωγή τους, στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ.

Εάν, όπως λέγεται, η απόφαση του ΣτΕ (που είναι αλήθεια ότι έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά να εκδοθεί) δικαιώσει τελικά τους προσφεύγοντες, αναμενόμενα το συγκεκριμένο οργανόγραμμα αυτομάτως καθίσταται ανενεργό και όλα ξεκινούν και πάλι από το μηδέν, για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Κυρίαρχο συστατικό στοιχείο της έννοιας του «Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης», δεν είναι μόνο -όπως πιστεύουν κάποιοι- η λειτουργική ενοποίηση των υπηρεσιών και των δομών των καταργούμενων ασφαλιστικών Ταμείων

Επιπρόσθετα, μία τέτοια απόφαση θα θέσει υπό άμεση αμφισβήτηση την έννοια και την υπόσταση του «Ενιαίου Φορέα», αφού ο πυρήνας της συστάσεώς του είναι, το «ίσοι κανόνες για όλους» (άρθρο 1 Π.Δ). Όταν, όμως, θα εξαιρούνται από τους «ίσους κανόνες» τα 2/3 των ασφαλισμένων του, αυτονόητα αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε πλέον για «Ενιαίο Φορέα».

Γι’ αυτό κι επισημαίνουμε, ότι κυρίαρχο συστατικό στοιχείο της έννοιας του «Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης», δεν είναι μόνο -όπως πιστεύουν κάποιοι- η λειτουργική ενοποίηση των υπηρεσιών και των δομών των καταργούμενων ασφαλιστικών Ταμείων (ΙΚΑ-ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ κ.λπ.), αλλά πρωτίστως η δημιουργία του Ενιαίου Κανονισμού Ασφάλισης και Παροχών.

Μόνο τότε, μπορούμε να μιλήσουμε για πραγματικό «Ενιαίο Φορέα», όταν όλοι οι ασφαλισμένοι του θα έχουν τους ίδιους κανόνες για ν’ ασφαλιστούν και τις ίδιες παρεχόμενες υπηρεσίες, ανεξάρτητα από το ποιο ήταν το πρώην ταμείο τους.

Δυστυχώς επ’ αυτού, στα δύο χρόνια λειτουργίας του ΕΦΚΑ, πολύ λίγα έχουν γίνει, ενώ εξακολουθεί να είναι άγνωστο και το πότε ακριβώς ΘΑ γίνουν.

*Ο Αντώνης Νικολόπουλος είναι αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ