Επίδομα μακροχρόνια ανέργων: Υπογράφηκε η ΚΥΑ – Δικαιούχοι μόλις ένας στους τέσσερις!

Τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, που μόλις χθες Παρασκευή 20 Νοεμβρίου δημοσιεύθηκαν, είναι αδιάσειστα: Οι μακροχρόνια άνεργοι ανήλθαν σε 527.387 άτομα. Όμως το υπουργείο Εργασίας επιμένει να χορηγεί το έκτακτο επίδομα λόγω πανδημίας, σε μόλις 130.000 δικαιούχους! Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μόλις το 24,64% του συνόλου των μακροχρόνια ανέργων θα λάβει την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ…

Το σχετικό κονδύλι που εκταμιεύθηκε ανέρχεται σε 52 εκατ. ευρώ και, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εργασίας, τις επόμενες μέρες θα ανοίξει η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ και οι δικαιούχοι θα καταχωρήσουν ή θα επικαιροποιήσουν το αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ). Έτσι θα τους καταβληθεί αυτόματα η έκτακτη ενίσχυση των 400 ευρώ, όπως είχε γίνει και στην πληρωμή Απριλίου-Μαΐου 2020.

Επιδίωξή του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων είναι η πληρωμή αυτή να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα και μέχρι τέλος του τρέχοντος μήνα. 

Το θέμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που δια της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, σχολίασε ως εξής: «Η κυβέρνηση της ΝΔ εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, γενικού lockdown και της βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που βιώνει ο ελληνικός λαός, θα χορηγήσει την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης μόνο σε 130.000 μακροχρόνια ανέργους, αποκλείοντας 740.000 μακροχρόνια, καθώς και μη επιδοτούμενους ανέργους, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ. Προφανώς για την κυβέρνηση είναι αόρατοι, όπως και χιλιάδες άλλοι συμπολίτες μας, εποχικά εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εργαζόμενοι με μπλοκάκια, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον πολιτισμό που επλήγησαν την περίοδο της πανδημίας και αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα

επιβίωσης.»

Στην ΚΥΑ που υπογράφει το οικονομικό επιτελείο τονίζεται ξεκάθαρα ότι δικαιούχοι της εν λόγω παροχής είναι μόνο εκείνοι, που γίνονται μακροχρόνια άνεργοι από την 1η Μαρτίου 2020 έως και τη δημοσίευση της παρούσας. Πρακτικά σημαίνει αυτό ότι το επίδομα το λαμβάνουν μόνο όσοι είναι έως 18 μήνες μακροχρόνια άνεργοι. Κάποιοι με μεγαλύτερο διάστημα ανεργίας, χάνουν το επίδομα!