Άρχισαν τα όργανα! Το «εργατικό δίκαιο Βρούτση» διώχνει μαζικά εργαζόμενους από το Ελ. Βενιζέλος

Πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που ελέω κορονοϊού, «λύνει τα χέρια» των εργοδοτών να αλλάξουν συμβάσεις εργασίας προς το χειρότερο, οι πρώτες δυσμενείς παρεμβάσεις, έλαβαν χώρα στο Διεθνή Αερολιμένα: Η αρχή έγινε από την Goldair, που πρόλαβε και τον υπουργό Εργασίας και στις 18 Μαρτίου, ενημέρωσε τους εργαζομένους της, για την εφαρμογή του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας, από μία έως τέσσερις ημέρες την εβδομάδα και ανάλογα με τις «επιχειρησιακές ανάγκες». Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη εταιρία handler στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

Του Χάρη Δημητρίου

Η συνέχεια έγινε μόλις την Τρίτη, όταν οι αντίστοιχες εταιρίες Swissport και Skyserv, ενημέρωσαν τους εργαζομένούς τους με… sms για τις… πρωτοβουλίες τους! Ακριβέστερα, όσοι δούλευαν σε αυτές τις εταιρίες με σύμβαση ορισμένου χρόνου, η σύμβαση καταγγέλλεται και παύουν να εργάζονται. Όσοι είχαν υπογράψει συμβάσεις αορίστου χρόνου, υποχρεώνονται να υπαχθούν στο καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας.

Υπολογίζεται ότι συνολικά από αυτές τις ενέργειες των εν λόγω εταιριών, πλήττονται άμεσα περίπου 300 εργαζόμενοι. Εκτιμάται, δε, ότι εάν συνεχιστεί αυτό το… πογκρόμ και από το Διεθνική Αερολιμένα Αθηνών, τότε θα τύχουν ανάλογης δυσάρεστης έκπληξης, άλλοι 600 εργαζόμενοι!

Για το θέμα υπήρξε την Τρίτη παρέμβαση και από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), που κατήγγειλε, όσες εταιρίες «βιάζονται να εκμεταλλευτούν την ΠΝΠ που εξέδωσε η κυβέρνηση», καθώς και τις δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας, «που προαναγγέλλει μειώσεις μισθών μέσω της εκ περιτροπής εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, «οι εταιρίες Swissport και Skyserv ενημέρωσαν μέσω μηνύματος στα κινητά τηλέφωνα των υπαλλήλων τους, ότι θα παύσουν άμεσα όσους εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ότι θα προχωρήσουν στην ένταξη των εργαζόμενων αορίστου χρόνου στο καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας. Αυτό οδηγεί στην ανεργία 300 περίπου συναδέλφους, πολλοί από τους οποίους εργάζονται για χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων», τονίστηκε από το ΕΚΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τρίτη το βράδυ, ο υπουργός Εργασίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση, ρωτήθηκε για το θέμα που έχει ανακύψει. Παραδέχτηκε ότι πρόκειται για μια «δυσάρεστη εξέλιξη» και πρόσθεσε ότι αυτές οι εταιρίες, δεν υπάγονται σε εκείνες που η κυβέρνηση ανέστειλε τη λειτουργία τους, στο πλαίσιο των μέτρων προφύλαξης από τον κορονοϊό. Συνεπώς, μπορούν να κινούνται με μια «σχετική ελευθερία», με αποτέλεσμα να λάβουν σχεδόν άμεσα, τα πιο σκληρά και αντεργατικά μέτρα. Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι ειδικά οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου, για τους οποίους ανοίγει ο δρόμος της απόλυσης, κινδυνεύουν να μην λάβουν ούτε το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ, που χορηγεί η κυβέρνηση…