Έφη Αχτσιόγλου: Αναγκαίο ένα νέο «New Deal»

Για την ανάγκη ενός νέου «New Deal», μίλησε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, στο φθινοπωρινό Φόρουμ του Ινστιτούτου για την Οικονομική και την Κοινωνική Έρευνα (WSI) του Ιδρύματος «Hans Boeckler» στο Βερολίνο.

«Στόχος μας δεν μπορεί να είναι η επιστροφή στο παρελθόν», σημείωσε και υπογράμμισε ότι «η επίθεση σε βάρος της Κωνσταντίνας Κούνεβα, είναι ένα γεγονός που δεν μας επιτρέπει να βλέπουμε τα χρόνια προ κρίσης με νοσταλγία. Είναι μια απαραίτητη υπενθύμιση ανάμεσα στη σχέση που είχε η ανάπτυξη που γνωρίσαμε με την κρίση που ζούμε. Δεν υποστηρίζουμε καμία επιστροφή σε ένα καθεστώς που την ίδια στιγμή που όριζε γενικούς κανόνες προστασίας, φρόντιζε να ορίζει ταυτόχρονα γενικές και κρίσιμες εξαιρέσεις».

«Είναι αναγκαίο», τόνισε η υπουργός Εργασίας, «να δουλέψουμε στη βάση μιας στρατηγικής που θα καθιστά ορατούς αυτούς που και σήμερα αλλά και χθες ήταν ’’αόρατοι’’, και μέσα από την προστασία της εργασίας τους να τους καταστήσουμε δυναμικούς φορείς των σύγχρονων κοινωνικών δικαιωμάτων, πρωταγωνιστές του μέλλοντός μας».

«Η δική μας προτεραιότητα», επισήμανε, «είναι να ακούσουμε τους “αόρατους’’. Να κάνουμε την “αόρατη’’ εργασία ορατή. Γι’ αυτό και η καταπολέμηση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας, είναι κομβική προτεραιότητα του υπουργείου Εργασίας και της ελληνικής κυβέρνησης. Κι αυτό είναι μόνο ένα βήμα, από τα πολλά που πρέπει ακόμη να γίνουν».

Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε επίσης ότι «η συστηματική μας επικέντρωση στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και στα φαινόμενα της παραβατικότητας ανέδειξε κάτι κομβικό: ότι δεν είναι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, αλλά πρωτίστως οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις αυτές που εφαρμόζουν πρακτικές “αόρατης’’ ή επισφαλούς εργασίας. Άρα η κατανόηση της παραβίασης των κοινωνικών δικαιωμάτων δεν αφορά περιθωριοποιημένες ομάδες, αλλά αφορά τον πυρήνα της κοινωνίας. Γι’ αυτό πρέπει να προχωρήσουμε με ακόμη μεγαλύτερη τόλμη σε επαναστατικές παρεμβάσεις υπέρ αυτών που δεν έχουν φωνή, των νέων, των επισφαλώς εργαζομένων, των μεταναστών».

«Είναι αυτού του τύπου οι παρεμβάσεις», πρόσθεσε, «που μπορούν να προκαλέσουν ρωγμές, που θα μας επιτρέψουν να ανανοηματοδοτήσουμε τα κοινωνικά δικαιώματα πρωτίστως ως πολιτικά δικαιώματα».