Ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας εξήγγειλε ο Κοντονής

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, σε συνέντευξη Τύπου, εξήγγειλε σειρά νομοθετημάτων που αφορούν σε ευρύ φάσμα θεμάτων στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τη συνέντευξη, για πρώτη φορά από την ίδρυση του ελληνικού κράτους θεσμοθετείται Κώδικας που θα ρυθμίζει τη λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου (του ανώτατου δημοσιονομικού δικαστηρίου της χώρας), καλύπτοντας το απαράδεκτο κενό που υπάρχει. Ανακοινώθηκε επίσης η ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας, ενώ με απόφαση του υπουργού δεν εκδίδεται και αφήνεται ελεύθερη η Μολδαβή – θύμα τράφικινγκ (παράνομης διακίνησης γυναικών), για την οποία ο Άρειος Πάγος είχε αποφανθεί υπέρ της έκδοσής της…

Συγκεκριμένα, όσον αφορά το σχέδιο νόμου, μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναρτάται σε δημόσια διαβούλευση εκείνο για την ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας.  Αρχικά αστυνομικοί θα συνδράμουν για τη στελέχωση της Δικαστικής Αστυνομίας και στη συνέχεια θα υλοποιηθούν προσλήψεις προσωπικού, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προσδιοριστεί σε αυτό το στάδιο ο ακριβής αριθμός. Θα στελεχωθεί και με εξειδικευμένο προσωπικό, πραγματογνώμονες κλπ. και θα είναι υπό την εποπτεία των εισαγγελικών αρχών.

Πρώτος στόχος της Δικαστικής Αστυνομίας είναι η εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων που παραμένουν ανεκτέλεστες προκειμένου να εκκαθαριστούν και να εισπραχθούν έσοδα στα δημόσια ταμεία. Σε πρώτο στάδιο η Δικαστική Αστυνομία θα αναλάβει δράση σε Αθήνα και Πειραιά.

Παράλληλα, ο Στ. Κοντονής εξήγγειλε και άλλα νομοσχέδια τα οποία σύντομα θα πάρουν το δρόμο προς τη Βουλή, όπως είναι για τον ευρωπαίο εισαγγελέα και για τα προσωπικά δεδομένα μετά την πρόσφατη εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) στην ΕΕ.