«Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα τα φαρμακεία

Η συμφωνία με την τρόικα για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί όσον αφορά το υπουργείο Υγείας, όπως είπε σήμερα ο υπουργός Υγείας που συνάντησε τους εκπροσώπους των δανειστών και συζήτησαν εφόλης της ύλης.

«Σε γενικές γραμμές έχουν συμφωνηθεί τα μέτρα και τα χρονοδιαγράμματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Α. Ξανθός, όταν ρωτήθηκε για την πορεία των συζητήσεων, αλλά δεν παρέλειψε να πει ότι υπάρχουν ακόμη σε εκκρεμότητα «κάποια δευτερεύοντα θέματα που σχετίζονται με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ» τα οποία, όπως είπε στη συνέχεια, αφορούν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, αλλά και το ωράριο λειτουργίας τους.

Το ελεύθερο ωράριο που ήδη εφαρμόζεται «έχει προκαλέσει αρρυθμία στην αγορά, καθώς υπάρχει πρόβλημα στη συμμετοχή φαρμακείων στο πρόγραμμα εφημεριών και διημερεύσεων, με συνέπεια οι ασθενείς να μην βρίσκουν φαρμακεία ανοιχτά το βράδυ ή διημερεύοντα» είπε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Ξανθός, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για το σχέδιο νόμου για την αξιολόγηση και αποζημίωση των φαρμάκων.

Το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προτείνει στους θεσμούς ανώτατο όριο ημερήσιας λειτουργίας και υποχρεωτική συμμετοχή στις εφημερίες και διημερεύσεις.

Ζητήματα όμως υπάρχουν και με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων. Οι θεσμοί εμμένουν στην θέση τους να μπορεί οποιοσδήποτε ιδιώτης-επιχειρηματίας, μη φαρμακοποιός, να ανοίγει φαρμακείο με υπάλληλους φαρμακοποιούς. Κάτι με το οποίο διαφωνούν οι φαρμακοποιοί.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ