Αδήλωτη εργασία: Υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση για τα νέα πρόστιμα και τις εκπτώσεις

Υπεγράφη από την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, η απόφαση με την οποία ενεργοποιούνται οι διατάξεις του Ν.4554/2018, που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2018 με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή.

Η Υπουργική Απόφαση περιλαμβάνει τους όρους εφαρμογής των άρθρων 5 έως 8 του Ν.4554/2018, για την αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία.

Συγκεκριμένα καθορίζονται οι διαδικασίες για την εφαρμογή:

– του προστίμου των 10.500 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο,

– της υποχρεωτικής αναδρομικής τρίμηνης ασφάλισης του αδήλωτου εργαζόμενου,

– της έκπτωσης του προστίμου, εφόσον ο εργοδότης προσλάβει τον αδήλωτο εργαζόμενο με σύμβαση πλήρους εργασίας:

  • Για σύμβαση 3 μηνών το πρόστιμο μειώνεται στις 7.000 ευρώ
  • Για σύμβαση 6 μηνών το πρόστιμο μειώνεται στις 5.000 ευρώ
  • Για σύμβαση 1 έτους το πρόστιμο μειώνεται στις 3.000 ευρώ

– των διαδικασιών αναίρεσης της έκπτωσης σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν διατηρήσει τον ίδιο αριθμό προσωπικού ή μεταβάλλει τους όρους εργασίας του υπάρχοντος προσωπικού.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι ο Ν.4554/2018 προβλέπει πως σε περίπτωση υποτροπής του εργοδότη, η οποία διαπιστώνεται εντός τριών ετών από τον πρώτο έλεγχο, το πρόστιμο των 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο επιβάλλεται προσαυξημένο κατά 100% για την πρώτη μετά την αρχική παράβαση και κατά 200% για κάθε μεταγενέστερη παράβαση.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, «με την απόφαση αυτή τίθεται σε πλήρη εφαρμογή η νέα αρχιτεκτονική του προστίμου που αναβαθμίζει συνολικά την αποτελεσματικότητα του συστήματος κυρώσεων για την αδήλωτη εργασία και, παράλληλα, αποδίδει δικαιοσύνη στον αδήλωτο εργαζόμενο».