ΑΔΕΔΥ: Διώξεις συνδικαλιστών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Η ΑΔΕΔΥ με σημερινή ανακοίνωσή της «εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στις εργαζόμενες του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Αθηνά Αλεξανδρή και Βανέσσα Πεντογάλου, καθώς και στον Παναγιώτη Σωτήρη, διδάσκοντα του ΕΑΠ και πρώην μέλος της Ε.Γ. της ΠΟΣΔΕΠ, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια φρονηματικού χαρακτήρα δίωξη, καθώς εγκαλούνται για ενέργειες που άπτονται την συνδικαλιστικής τους δράσης».

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, «η επέμβαση των δικαστικών αρχών προήλθε ύστερα από αίτημα του τέως πρύτανη του ΕΚΠΑ και νυν βουλευτή Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Θ. Φορτσάκη και είναι ενδεικτική πρακτικών που αποστρέφονται τις συνταγματικά κατοχυρωμένες συνδικαλιστικές ελευθερίες, αλλά και κάθε μορφή συλλογικής έκφρασης».

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ «εκφράζει, ταυτόχρονα, την ανησυχία της για τις αλλεπάλληλες διώξεις εναντίον εργαζομένων, μελών του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού ΕΚΠΑ. Πρόκειται για ενέργειες των δικαστικών αρχών που ξεκίνησαν το Δεκέμβριο του 2013, όταν οι εργαζόμενοι του ΕΚΠΑ βρίσκονταν στην κορύφωση μιας πολύμηνης απεργιακής κινητοποίησης, με στόχο την ανατροπή της πολιτικής των διαθεσιμοτήτων-απολύσεων, εκατοντάδων εργαζόμενων στα Πανεπιστήμια και ευρύτερα στον Δημόσιο Τομέα. Συνεχίστηκε σταθερά τα επόμενα χρόνια και συνεχίζεται και μέχρι σήμερα».

«Δηλώνουμε πως οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, βρίσκονται απέναντι σε κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης του απεργιακού δικαιώματος και περιστολής των συνδικαλιστικών ελευθεριών, υπερασπιζόμενοι σθεναρά το δικαίωμα συλλογικής έκφρασης και δράσης», καταλήγει η ανακοίνωση.