Αλ. Μητρόπουλος: Δεσμεύτηκαν να ψηφίσουν νέο μνημονιακό Εργατικό Κώδικα!

Αλέξης Μητρόπουλος, πρόεδρος ΕΝΥΠΕΚΚ

Για «πρωτοφανή σε σκληρότητα δέσμευση» που «ανέλαβε, μεταξύ των άλλων, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τη “Συμφωνία του Χίλτον” στις 23 Μαΐου 2018 για την τέταρτη αξιολόγηση του τρίτου και τέταρτου μνημονιακού προγράμματος (ν. 4336/2015 και 4472/2017)» κάνει λόγο ο επικεφαλής της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, «στόχος της κυβέρνησης και των δανειστών είναι να εμποδίσουν κάθε επόμενη κυβέρνηση να τροποποιήσει ή να καταργήσει τις μνημονιακές εργασιακές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις!».

«Σύμφωνα λοιπόν με το κείμενο της Συμφωνίας», συνεχίζει ο κ. Μητρόπουλος, «που κυκλοφόρησε μόνο στην αγγλική (Supplemental Memorandum of Understanding: Greece, Fourth Review of the ESM Programme, DRAFT-23 May 2018) chapter 4.1, p.20, η κυβέρνηση ανέλαβε τη δέσμευση (ως προαπαιτούμενο-prior action) μέχρι τον Μάιο του 2018 να έχει συντάξει και ψηφίσει Κώδικα Εργατικής Νομοθεσίας και Κώδικα Εργασιακών Κανονιστικών Ρυθμίσεων, οι οποίοι θα περιέχουν όλες τις ουσιαστικές και κανονιστικές εργασιακές ρυθμίσεις των Μνημονίων!».

«Έτσι, ενώ η κυβέρνηση και τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη διατυμπανίζουν σε όλους τους τόνους την “καθαρή έξοδο” από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, τρεις μήνες νωρίτερα, δηλαδή τον Μάιο του 2018, ανέλαβε την υποχρέωση να συντάξει και να ψηφίσει το νέο μνημονιακό Εργατικό Κώδικα που θα ισχύει για πολλές δεκαετίες!».

Υπογραμμίζοντας ότι «είναι όντως η αποθέωση του εμπαιγμού του λαού μας», ο κ. Μητρόπουλος παραθέτει το κείμενο της συμφωνίας:

Ιδού η ρύθμιση στα αγγλικά (chapter 4.1, page 20)

«Simplification of labour legislation. Existing labour laws will be streamlined and rationalised through the codification into a Labour Law Code and a Code of Labour Regulatory Provisions. In line with the dedicated technical support project which was launched in June 2017, the first draft of the Labour Law Code will be delivered by May 2018.»

Ιδού η δέσμευση της κυβέρνησης στα ελληνικά

«Απλούστευση της Εργατικής Νομοθεσίας. Οι ισχύοντες εργατικοί νόμοι θα συγκεντρωθούν και θα εξορθολογιστούν μέσω της κωδικοποίησης σε Κώδικα Εργατικού Δικαίου και Κώδικα Κανονιστικών Εργασιακών Ρυθμίσεων. Σύμφωνα με το σχέδιο τεχνικής υποστήριξης που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2017, το πρώτο σχέδιο του Κώδικα Εργατικού Δικαίου θα παραδοθεί μέχρι τον Μάιο του 2018.»

Η ΕΝΥΠΕΚΚ, τέλος, «καλεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να μην διαπράξει ένα ακόμη έγκλημα σε βάρος του περήφανου λαού μας».