Αναπτυξιακό νομοσχέδιο: Πυρ ομαδόν από αντιπολίτευση και συνδικάτα – Οι πρώτες κινητοποιήσεις

Φωτό αρχείου

Η έμμεση, αλλά ουσιαστική, κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, σε συνδυασμό με τη μετατροπή της διαδικασίας της διαιτησίας σε «κενό γράμμα», αλλά και τις ενέργειες που αλλοιώνουν τη μορφή του συνδικαλισμού στη χώρα, που συμπεριέλαβε η κυβέρνηση στο Αναπτυξιακό νομοσχέδιο, έχουν βγάλει «στα κάγκελα» την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα!

Του Χάρη Δημητρίου

Οι αντιδράσεις είναι μαζικές και ήδη προγραμματίζονται κινητοποιήσεις, με την αρχή να γίνεται από το ΠΑΜΕ που ανακοίνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, στα Προπύλαια στις 7 το απόγευμα

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζαν αργά χθες το βράδυ ότι με τις παρεμβάσεις που προωθεί το υπουργείο Εργασίας καταργείται το πλαίσιο των κλαδικών συμβάσεων εργασίας που είχε επανέλθει πριν από ένα έτος, αμέσως μετά τη λήξη του Μνημονίου. Επίσης, στο εξής οι επιχειρήσεις μπορούν στην πράξη να καταργούν και την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και δημιουργείται έτσι ένας μηχανισμός στον ιδιωτικό τομέα, που θα συμπιέζει προς τα κάτω τους μισθούς! Παράλληλα οι ίδιες πηγές επισήμαιναν ότι περιορίζεται ασφυκτικά το δικαίωμα στη μονομερή προσφυγή, ενώ με την αδήλωτη εργασία δημιουργείται αντικίνητρο για να προσλαμβάνονται νόμιμα οι εργαζόμενοι. «Στην πράξη οι επιχειρήσεις θα δουλεύουν με αδήλωτους εργαζόμενους και εφόσον τους πιάσει ο έλεγχος θα τους προσλαμβάνουν νόμιμα χωρίς να επισείεται καμία ιδιαίτερη τιμωρία».

Αναφορικά με τις αλλαγές στα συνδικαλιστικά, με τη δημιουργία ειδικού μητρώου για σωματεία εργαζομένων και εργοδοτών, αλλά και παρέχοντας το δικαίωμα της ηλεκτρονικής ψήφου, ακόμα και για την προκήρυξη απεργίας, οι αντιδράσεις είναι μαζικές.

Η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για «μονομερείς παρεμβάσεις στον πυρήνα της συνδικαλιστικής δράσης και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων». Επίσης προσθέτει ότι οι παρεμβάσεις αυτές προωθούνται χωρίς να έχει προηγηθεί ο απαραίτητος κοινωνικός διάλογος.

Ανάλογη είναι και η αντίδραση της ΟΤΟΕ. Το σωματείο των τραπεζοϋπαλλήλων υπογραμμίζει ότι με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες θεσπίζονται ακόμα και «τοπικές ζώνες ελεύθερες από δεσμεύσεις, ζώνες υποκατώτατων κλαδικών μισθών και ρυθμίσεων». Ειδικά για τη Διαιτησία, ένα μέτρο που ενδιαφέρει άμεσα τον κλάδο των τραπεζών, η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι καθίσταται στο εξής η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής, «σχεδόν απαγορευτική»…

Συλλαλητήρια ενάντια στο πολυνομοσχέδιο, με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί για λογαριασμό του κεφαλαίου να σαρώσει μισθούς και συνδικαλιστικές ελευθερίες, οργανώνει το ΠΑΜΕ την Τρίτη 17 Σεπτέμβρη.

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο θα γίνει στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια, ενώ στη Θεσσαλονίκη έχει προγραμματιστεί για τις 7.30 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου.

«Η ανάπτυξή τους τσακίζει ό,τι άφησε όρθιο η κρίση τους!», σχολιάζει το ΠΑΜΕ για το περιεχόμενο του «αναπτυξιακού» νομοσχεδίου που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Καλεί εργαζόμενους και σωματεία σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια και κλιμάκωση με απεργία τις μέρες που το νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή.

Διαβάστε και: Αναπτυξιακό νομοσχέδιο: Τι αλλάζει στα εργασιακά – Κλαδικές συμβάσεις, διαιτησία, απεργίες, μερική απασχόληση…