Ανδρέας Ξανθός: Δεν αιφνιδιάσαμε τους φαρμακοποιούς

Με τις ρήτρες και τις προϋποθέσεις που επιβάλαμε για την χορήγηση άδειας φαρμακείου σε μη φαρμακοποιούς, αποτρέψαμε την κλιμάκωση της αγοράς από μονοπώλια, ενώ μόνο τέσσερα έχουν πάρει άδεια στα δύο χρόνια από την απελευθέρωση του επαγγέλματος.

Αυτό τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, υπεραμυνόμενος της τροπολογίας για την πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, που κατατέθηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με μέτρα θεραπείας, αντί ποινών, για τους ψυχικά ή διανοητικά ασθενείς.

«Με τους όρους και τις ρήτρες που επιβάλαμε για τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας φαρμακείου από μη φαρμακοποιούς, αποτρέψαμε τον κίνδυνο άκρατης απελευθέρωσης. Σε αυτά τα δύο χρόνια απελευθέρωσης του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, έγιναν 32 αιτήσεις από μη φαρμακοποιούς για άδεια φαρμακείου, εγκρίθηκαν έξι, δύο ανακλήθηκαν και μόνο 4 στην ουσία, σε σύνολο 11.000 φαρμακείων σε όλη τη χώρα λειτουργούν από μη φαρμακοποιούς» ανέφερε ο κ. Ξανθός.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για νέα ρύθμιση, αλλά προέκυψε ως υποχρέωση του μνημονιακού νόμου 2011, που ξεκίνησε την απελευθέρωση των επαγγελμάτων.

«Η κυβέρνησή μας, με τον μνημονιακό νόμο του 2015 που ψηφίσαμε και προέβλεπε κοινή υπουργική απόφαση για την ρύθμιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων, κάναμε μια πολύ σοβαρή και τεκμηριωμένη παρέμβαση, που δεν επέτρεψε να υπάρχει κλιμάκωση της αγοράς από μεγάλα συμφέροντα», τόνισε ο κ. Ξανθός.

Αναφερόμενος στην προσφυγή του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακοποιών, σημείωσε ότι το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ ήταν, ότι δεν μπορούσε με κοινή υπουργική απόφαση να ρυθμιστεί το θέμα, αλλά με προεδρικό διάταγμα και πρόσθεσε ότι «με αυτή τη ρύθμιση δίνουμε την εξουσιοδότηση για την έκδοσή του».

«Αντιλαμβάνομαι την αγωνία των φαρμακοποιών και τις επιφυλάξεις τους, μήπως με την απελευθέρωση δημιουργηθούν ολιγοπώλια, όμως με τις ρήτρες που βάλαμε ο κίνδυνος αυτός δεν υπάρχει. Σε καμία περίπτωση δεν αιφνιδιάζονται οι φαρμακοποιοί. Η ρύθμιση είναι σε γνώση των συνδικαλιστών», τόνισε ο κ. Ξανθός.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, υπογράμμισε, ότι με το πρόσχημα της άρσης των εμποδίων του ανταγωνισμού, προωθείται η πλήρης απελευθέρωση του επαγγέλματος από μη φαρμακοποιούς.

Παράλληλα σημείωσε, ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αλλά και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, το 2014 όταν ψηφιζόταν η ρύθμιση για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, κατηγορούσαν την τότε κυβέρνηση ότι κάθε μέρα γίνεται και πιο επικίνδυνη.

«Η ρύθμιση εκείνη ήταν πιο αυστηρή, γιατί δεν επιτρεπόταν να ανοίξουν φαρμακεία από μη φαρμακοποιούς. Χρειάζεται και λίγη αυτοκριτική. Γιατί κάνετε ένα καλό και ενάμιση στραβό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αμυράς.

Σύμφωνα με την τροπολογία, προβλέπεται η χορήγηση άδειας φαρμακείου:

-Σε φυσικά πρόσωπα που έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού

-Σε φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού

-Σε συνεταιρισμούς μέλη της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας.

Η άδεια χορηγείται με απόφαση του κατά τόπου αρμόδιου περιφερειάρχη. Ο κάτοχος της άδειας μπορεί να λειτουργήσει φαρμακείο, είτε ως ατομική επιχείρηση, είτε ως εμπορική εταιρεία οποιασδήποτε μορφής, πλην αυτής της ανώνυμης εταιρείας.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ -Νατάσα Θωμά