Ανοίγει η πλατφόρμα για τα 800 ευρώ – Όλες οι λεπτομέρειες

Εργάνη: Ανοίγει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για τους εργοδότες

Τίθεται σήμερα, εκτός απροόπτου, σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα στο σύστημα Εργάνη, ώστε να μπορούν οι εργοδότες να «δηλώσουν» τους εργαζόμενους που επιθυμούν να ενταχθούν στην ειδική επιδότηση των 800 ευρώ.

Το περιθώριο υποβολής αυτών των ειδικών ψηφιακών δηλώσεων είναι έως την ερχόμενη Τρίτη, 31 Μαρτίου.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι εργοδότες επιχειρήσεων που έχουν τεθεί σε αναστολή, ως συνέπεια των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Επίσης, ανάλογο δικαίωμα έχουν και οι εργοδότες επιχειρήσεων που συνεχίζουν να λειτουργούν, αλλά εξαιτίας αυτών των μέτρων, έχουν υποστεί σημαντική απώλεια τζίρου. Στην περίπτωση αυτή οι εργοδότες θέτουν οι ίδιοι σε αναστολή το σύνολο ή μέρος των συμβάσεων των εργαζομένων τους. Η επιδότηση των 800 ευρώ αφορά μόνο τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις μπαίνουν σε αναστολή. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνονται από τον εργοδότη τους

Εκτός από το επίδομα των 800 ευρώ, το κράτος καλύπτει και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, οι οποίες για το διάστημα από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου, παύουν να επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις.

Οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται να υποβάλλουν αίτηση με όλους τους εργαζόμενους που είχαν στις μισθολογικές τους καταστάσεις από την 1η Μαρτίου και μετά. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν προέβησαν σε απολύσεις , πρέπει να συμπεριλάβουν στην ίδια αίτηση και τους απολυμένους…

Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης από τους εργοδότες, είναι απαραίτητη για να συμπεριληφθούν στα μέτρα αναστολής οφειλών δόσεων ή ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής όπως επίσης και των βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο.

Όπως δήλωσε, με ανάρτησή του στο twitter, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, όσοι υποβάλλουν ψευδή δήλωση, κινδυνεύουν με πρόστιμο, αλλά και με ποινή φυλάκισης έως 10 έτη!