Αντωνοπούλου σε Βρούτση: Μην χρησιμοποιείτε επιλεκτικά τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ

Η πραγματικότητα στην αγορά εργασίας δεν απεικονίζεται στα ποσοστά ενός μήνα, αλλά στα διαχρονικά στοιχεία του συστήματος Εργάνη και της ΕΛΣΤΑΤ.

Αυτό σημειώνει η αν. υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, απαντώντας σε δήλωση του τομεάρχη Εργασίας της Ν.Δ., Γιάννη Βρούτση, ο οποίος, επικαλούμενος τα στοιχεία που δείχνουν ότι τον Αύγουστο η πλήρης απασχόληση εμφανίζεται χαμηλότερη από τη μερική, υποστήριξε πως «διευρύνονται οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και μαζί τους διευρύνεται και η γενιά των 360 ευρώ».

Η κ. Αντωνοπούλου κατηγορεί τον κ. Βρούτση για «επιλεκτική χρήση στοιχείων από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ», μια πρακτική που όπως λέει «έχει παγιωθεί ως αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ. Στην απόγνωσή της να αποδυναμώσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανάγει τα νούμερα ενός μήνα σε κυρίαρχη τάση».

Σύμφωνα με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, από τον Ιούλιο του 2013, οπότε υπάρχουν τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία για τη μερική και πλήρη απασχόληση, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014, οι ευέλικτες μορφές εργασίας αυξήθηκαν κατά 4,35% ενώ η ανεργία μειώθηκε μόλις κατά 1%. Από τον Ιανουάριο του 2015 έως σήμερα η πλήρης απασχόληση μειώθηκε μόνο κατά 1,88% και η ανεργία μειώθηκε κατά 5,3%. Σύμφωνα δε με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το β’ τρίμηνο του 2017 η πλήρης απασχόληση αυξήθηκε οριακά κατά 0,1%.

Από όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με την κ. Αντωνοπούλου, «προκύπτει σαφώς ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μειώνει την ανεργία, βάζοντας παράλληλα φρένο στις ευέλικτες μορφές εργασίας. Σε ό,τι αφορά το ύψος των αποδοχών των εργαζομένων, υπενθυμίζουμε στον κ. Βρούτση ότι η μείωση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι έργα των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ» καταλήγει η ίδια.