Συνεδρίασε σήμερα το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας για την επέκταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

Μια από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης Τσίπρα για τη μετά μνημόνιο εποχή, η οποία από πληθώρα κυβερνητικών στελεχών θεωρείται υψηλού ιδεολογικού συμβολισμού, αυτή της επέκτασης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), επιχειρείται να επιταχυνθεί και να σηματοδοτήσει τη νέα εποχή που ευαγγελίζονται οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός.

Σήμερα, λοιπόν, πραγματοποιήθηκε η πρώτη -προπαρασκευαστική μπορεί να χαρακτηριστεί- συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ), το οποίο είναι αρμόδιο για την εφαρμογή της επεκτασιμότητας.

Τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες, απασχόλησαν οι περίπου 25 σε ισχύ ΣΣΕ και αποφασίστηκε να ξεκινήσει άμεσα η προβλεπόμενη διαδικασία. Στην επόμενη συνεδρίαση, η οποία έχει οριστεί για την άλλη Παρασκευή, 31 Αυγούστου, αναμένεται να οριστεί ο οδικός χάρτης και οι κλάδοι των οποίων όσο γίνεται πιο σύντομα θα κληθούν οι εργοδοτικοί φορείς να εφαρμόσουν τη ΣΣΕ.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, προϋπόθεση για την επέκταση και την κήρυξη ως γενικώς υποχρεωτικής, για το σύνολο των εργαζομένων ενός κλάδου, της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, θα πρέπει να έχει υπογραφεί από εργοδοτική συνδικαλιστική οργάνωση και να δεσμεύει εργοδότες που απασχολούν τουλάχιστον το 51% των εργαζομένων του κλάδου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συμβάσεις που μπορεί άμεσα να επεκταθούν είναι αυτές που έχουν υπογραφεί στους κλάδους των τραπεζών, των τουριστικών γραφείων και των ναυτιλιακών πρακτόρων. Αντίστοιχα γρήγορα μπορούν να «τρέξουν» οι συμβάσεις στους κλάδους των ξενοδοχείων, της καπνοβιομηχανίας και των πετρελαιοειδών.