Απέκτησε κλαδική σύμβαση ο τουρισμός-επισιτισμός – Τι προβλέπει, ποιους αφορά

Ένας… πολύπαθος κλάδος, αυτός του τουρισμού-επισιτισμού, απέκτησε συλλογική σύμβαση εργασίας. Εργοδότες και εργαζόμενοι ήρθαν, μετά από 12 συναπτά έτη, απευθείας σε συμφωνία και μπήκαν οι μισθολογικές βάσεις για την επόμενη διετία.

Του Χάρη Δημητρίου

Η σύμβαση προβλέπει ελάχιστες αυξήσεις 1,5% που θα πρέπει να ισχύσουν για όλο το διάστημα που θα είναι ενεργή η σύμβαση, δηλαδή από τον Φεβρουάριο του 2019, έως τον Φεβρουάριο του 2021. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι διασφαλίστηκε η εργασιακή ειρήνη ανάμεσα στα δύο μέρη και ότι υπάρχει πλέον θεσμοθετημένος τρόπος υπολογισμού των μισθών και των επιδομάτων για 400.000 εργαζόμενους στον κλάδο.

Ζητούμενο, βέβαια, αποτελεί το εάν η συγκεκριμένη σύμβαση θα επεκταθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα. Γι’ αυτό και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Τουρισμό-Επισιτισμό (ΠΟΕΕΤ) απέστειλε τη σύμβαση στο υπουργείο Εργασίας, με την επισήμανση ότι είναι στις υποχρεώσεις του να συνδράμει στο να εφαρμοστεί το μέτρο της υποχρεωτικής επέκτασης για το σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου.

Σε απόλυτους αριθμούς η σύμβαση προβλέπει κατώτατο μισθό στα 673,38 ευρώ που αφορά τους λαντζέρηδες και έχει «ταβάνι» τα 964,42 ευρώ, που αφορά τους αρχιμάγειρες. Σημαντικό επίσης είναι και το στοιχείο ότι η σύμβαση θα μπορεί να καλύπτει και τους διανομείς, κάτι που δεν ίσχυε έως τώρα.