Απεργιακές κινητοποιήσεις των ηθοποιών του ΚΘΒΕ έως και την επόμενη Πέμπτη 3 Ιανουαρίου

Σε νέα ματαίωση των παραστάσεων στις σκηνές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) έως και τις αρχές του νέου χρόνου (από χτες Παρασκευή έως και την επόμενη Πέμπτη 3 Ιανουαρίου) οδηγείται το ΚΘΒΕ μετά την απόφαση των ηθοποιών να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους διεκδικώντας αυξήσεις στις αμοιβές με την υπογραφή νέων συμβάσεων εργασίας.

Μετά την άκαρπη συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας του γενικού γραμματέα του υπουργείου, της διοίκησης και διεύθυνσης του ΚΘΒΕ και εκπροσώπων εργαζομένων που διεκδικούν αύξηση της τάξης του 10+7% και αρνούνται την προτεινόμενη της τάξης του 7% από 1/1/2019, οι ηθοποιοί με εξώδικό τους προς τη διοίκηση του Θεάτρου προκηρύσσουν νέες στάσεις εργασίας για τις παραστάσεις του Σαββάτου 29/12, της Κυριακής 30/12 και τις προγραμματισμένες της Τετάρτης 2/1 και Πέμπτης 3/1/2019.

Οι παραστάσεις που ματαιώνονται αφορούν στα έργα: «Ντα» (στο θέατρο της ΕΜΣ), «Περιμένοντας τον Γκοντό» (Βασιλικό θέατρο), «Καληνύχτα Μαργαρίτα», «Υπέρ Ελλάδος» (στα θέατρα της Μονής Λαζαριστών), «Χειμωνιάτικο παραμύθι» (στο θέατρο της ΕΜΣ), «Η εξέγερση της μύτης» στο θέατρο της Καλαμαριάς και του έργου της ‘Αλκης Ζέη «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου – το πρωί της Κυριακής.

Το ΚΘΒΕ δίνει τη δυνατότητα της επιστροφής ή αλλαγής των εισιτηρίων, που έχουν ήδη εκδοθεί, στα ταμεία του θεάτρου από σήμερα (Σάββατο) έως και το πρωί της Πρωτοχρονιάς. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2315.200.200.

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών

Σε Δελτίο Τύπου του ΣΕΗ για τις κινητοποιήσεις των ηθοποιών στο ΚΘΒΕ (24/12/2018) σημειωνόταν:

«Στις 30/9 έληξε η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) του ΣΕΗ με το ΚΘΒΕ. Μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες, η διοίκηση του Κρατικού, απ’ ό,τι φαίνεται σε πλήρη συμφωνία με την Κυβέρνηση, επιδιώκει να υπογράψει νέα σύμβαση με χειρότερους όρους από την προηγούμενη. Η εξέλιξη αυτή αφορά τους εργαζόμενους σε όλο τον κλάδο, αφού μπορεί να υποσκάψει τον αγώνα μας για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων σε κάθε χώρο.

Ο αγώνας για τη σύμβαση διασφαλίζει ότι ο εργαζόμενος μπορεί να επιδράσει στις εξελίξεις που αφορούν τη ζωή και την εργασία του. Έχει ως στόχο τη ρύθμιση των όρων και προϋποθέσεων δουλειάς, την εξασφάλιση όσο δυνατόν μεγαλύτερου βαθμού αξιοπρέπειας και διαβίωσης, την υπεράσπιση ηθοποιών που δεν έχουν διαπραγματευτική δυνατότητα απέναντι στην εργοδοσία.

Αναρωτιόμαστε ποιον εξυπηρετεί η υποβάθμιση του Κρατικού.

Είναι απαράδεκτο να δηλώνουν 3 μήνες τώρα πως είναι παράνομο να υπογράψουν τη σύμβαση που είχαμε εδώ και τόσα χρόνια και να απαιτούν την είσοδο των μνημονίων σε αυτήν, την ώρα μάλιστα που διαφημίζουν το τέλος τους.

Περιμένουμε να πάρουν θέση γραπτώς όσοι είναι υπεύθυνοι!

Συνεχίζουμε αποφασιστικά και κλιμακώνουμε με στάσεις εργασίας, όπως αποφάσισε το Σωματείο μας και η συνέλευση των ηθοποιών του ΚΘΒΕ, ως την υπογραφή της σύμβασής μας».