Απεργούν ξανά αύριο οι λιμενεργάτες – Νέα αγωγή κατά της απεργίας από θυγατρική της Cosco

Από τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ την 1η Ιούνη -Πηγή: 902.gr

Με νέα απεργία από τις 6.00 το πρωί της Τετάρτης 6 Ιούνη, οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο Ικόνιο συνεχίζουν τον αγώνα για την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ, για μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, για την ένταξή τους στα ΒΑΕ και για τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Ωστόσο, η εργοδοσία κατέθεσε νέα αγωγή, ζητώντας να κηρυχτεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική. Η αγωγή, εκδικάστηκε με διαδικασίες εξπρές και η απόφαση αναμένεται αργά το απόγευμα. Η τρίτη αγωγή κατατέθηκε από την «Dport» και μια ακόμη θυγατρική της «COSCO» με την επωνυμία «Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά ΑΕ». Οι εργαζόμενοι στις 9.30 μ.μ. θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση για να καθορίσουν την πορεία τους.

Σημειώνεται ότι η απόφαση για τη νέα απεργιακή κινητοποίηση πάρθηκε ομόφωνα κατά τη Γενική τους Συνέλευση που έγινε την 1η Ιούνη, μπροστά στην πύλη του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ). Στην ίδια Συνέλευση και πάλι ομόφωνα είχαν αποφασίσει τη συντεταγμένη επιστροφή στα πόστα τους, λίγες ώρες πριν κλείσουν το τρίτο απεργιακό 24ωρο, για να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους.

Οι εργαζόμενοι επί τρεις σχεδόν μέρες έδωσαν με αποφασιστικότητα τη μάχη της απεργιακής τους κινητοποίησης, η οποία ξεκίνησε με τη μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 30 Μάη και την κεντρική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στον Πειραιά, που έγινε μπροστά στις πύλες του ΣΕΜΠΟ της «COSCO».

Υπενθυμίζεται ότι η υπεργολαβική εταιρεία («DPort»), που έχει συστήσει η «COSCO», κατέθεσε δύο αλλεπάλληλες αγωγές κατά της απεργίας (το δεύτερο και τρίτο 24ωρο, Πέμπτη και Παρασκευή 31 Μάη και 1 Ιούνη αντίστοιχα), αξιοποιώντας πλήρως το αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο με το οποίο έχουν εξοπλίσει την εργοδοσία οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση. Στη βάση αυτών των νόμων, το δικαστήριο έκρινε «παράνομη» για «τυπικούς» λόγους την απεργία.

Στο μεταξύ, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ – «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» – ΠΕΕΜΑΓΕΝ – ΠΕΠΡΝ – ΠΕΣ/ΝΑΤ καλούν «τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους να εκφράσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους την Τετάρτη 6 Ιούνη, στην 24ωρη απεργία του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ των λιμενεργατών στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της «COSCO», που αποφασίστηκε σε Γενική Συνέλευση, με τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων».

Κάλεσμα έμπρακτης αλληλεγγύης απευθύνει και η Επιτροπή Αγώνα Ναυτιλιακών – Τουριστικών Υπαλλήλων.

Πηγή: 902.gr