Απεργούν οι λιμενεργάτες της COSCO κόντρα στη βιομηχανία δικαστικών αποφάσεων

Από τη σημερινή απεργιακή περιφρούρηση στις πύλες της Cosco -Πηγή φωτό: 902.gr

Με συγκέντρωση των εργαζομένων στις πύλες της COSCO στον Πειραιά ξεκίνησε η σημερινή απεργία των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ. Η σημερινή απεργία αποφασίστηκε από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, μετά τη χτεσινή δικαστική απόφαση με την οποία κηρύχτηκε για μια ακόμη φορά η απεργία του σωματείου παράνομη.

Στο πλευρό τους βρίσκονται εργαζόμενοι και άλλων κλάδων δυναμώνοντας την αλληλεγγύη στον αγώνα των λιμενεργατών.

«Ρεκόρ στη βιομηχανία κήρυξης παράνομων απεργιών εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες στον Πειραιά με αφορμή τις απεργιακές αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργατών της COSCO στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, οι οποίοι συνεχίζουν τον αγώνα για την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ, για μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, για την ένταξή τους στα ΒΑΕ και για τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

«Οι ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τις αντιδραστικές δικαστικές αποφάσεις που βγαίνουν κατά παραγγελία της εργοδοσίας, αποκαλύπτουν για μια ακόμη φορά πώς αντιλαμβάνονται όλοι μαζί και από κοινού, τη “δίκαιη ανάπτυξη”. Μπροστά στην προάσπιση της επένδυσης της πολυεθνικής COSCO, δεν χωρούν όχι μόνο τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά ούτε το δικαίωμα να απεργείς και να διεκδικείς».

«Γι’ αυτό και τον Γενάρη», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ενίσχυσε το οπλοστάσιο της εργοδοσίας δημιουργώντας το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να μπορεί μέσω των δικαστηρίων να βγάζει παράνομες τις απεργίες τη μία μετά την άλλην, να δυναμώνει την τρομοκρατία απέναντι σε εργάτες που διεκδικούν και αγωνίζονται. Θέλουν να επιβάλουν στο λιμάνι αλλά και σε κάθε κλάδο και εργασιακό χώρο σιγή νεκροταφείου».

«Η στάση ορισμένων ΜΜΕ που είναι γνωστά για την αμέριστη στήριξη που δίνουν σε εργοδοσία και κυβέρνηση και που επέλεξαν τη γνωστή τακτική της συκοφαντίας και της προβοκάτσιας ενάντια στον αγώνα των λιμενεργατών, απλά επιβεβαιώνει το ρόλο τους και σε ποιους προσφέρουν υπηρεσίες. Οι δικαστικές αποφάσεις θα μένουν στα χαρτιά όσο οι εργαζόμενοι με όπλο την αλληλεγγύη και τον μαζικό, συλλογικό αγώνα για τα δικαιώματα τους, θα ορθώνουν ανάστημα, βάζοντας μπροστά τις δικές τους ανάγκες», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ.

Αντιπροσωπεία της ΛΑΕ στους απεργούς

Αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας, αποτελούμενη από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Στάθη Λεουτσάκο και Γιάννη Δούκα, παραβρέθηκε σήμερα στην απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στην COSCO, στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ).

Εξέφρασαν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της ΛΑΕ στο δίκαιο αγώνα τους και δήλωσαν ότι αυτά είναι τα αποτελέσματα των κυβερνητικών πολιτικών που ενθαρρύνουν την εργοδοτική αυθαιρεσία, των πολιτικών της ιδιωτικοποίησης του μεγαλύτερου λιμανιού
της χώρας.