Απλήρωτοι εργαζόμενοι στο Κέντρο Υγείας και στην ΤΟΜΥ Ελευσίνας

«Απλήρωτοι παραμένουν οι επικουρικοί εργαζόμενοι (γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί, φύλακας, καθαρίστρια) στο Κέντρο Υγείας και την Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) Ελευσίνας, με αποτέλεσμα ορισμένοι να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, αφού εκτός από τα υπόλοιπα καθημερινά τους έξοδα, επιβαρύνονται και για τις καθημερινές μετακινήσεις προς το χώρο εργασίας τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το σωματείο, «απλήρωτες είναι, επίσης, στους υπόλοιπους εργαζόμενους, οι εφημερίες και η αποζημίωση για εργασία νυχτερινή και σε αργίες – Κυριακές από το Δεκέμβριο 2018. Ενώ, δεν έχουν προχωρήσει και οι διαδικασίες για την μισθολογική εξέλιξη των συναδέλφων μετά την 1η Ιανουαρίου 2018. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι εκκρεμεί, για περισσότερο από ένα έτος, και η αίτηση εργαζόμενης του Κέντρου Υγείας για την αναγνώριση προϋπηρεσίας της».

«Αποτελεί πρόκληση», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «με οποιαδήποτε δικαιολογία, να είναι απλήρωτοι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες υγεία ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, “μοιράζει” φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στους επιχειρηματικού ομίλους, με πρόσφατο παράδειγμα τη μείωση του φορολογικού συντελεστή των μεγάλων επιχειρηματικών κερδών, που προβλέπεται στο κρατικό προϋπολογισμό του 2019 (με αντίστοιχη απώλεια κρατικών εσόδων και “όφελος” για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που θα φτάσει τα 460 εκατ. ευρώ ετησίως)».

Σοβαρά προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας

Ταυτόχρονα, το σωματείο κάνει λόγο για «σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Ελευσίνας που προκαλούν οι ελλείψεις προσωπικού και η υποχρηματοδότηση, που είναι αποτελέσματα της πολιτικής υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της υγείας που συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες. Αν και δεκάδες κάτοικοι και εργαζόμενοι προσέρχονται καθημερινά στο Κέντρο Υγείας, που καλύπτει την περιοχή Ελευσίνας – Μαγούλας με περισσότερους από τριάντα χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και χιλιάδες εργαζόμενους στις δεκάδες εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις της περιοχής, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και λείπουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων. Αποτέλεσμα είναι οι κάτοικοι και εργαζόμενοι της περιοχής να ταλαιπωρούνται και να αναγκάζονται είτε να πληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα για υπηρεσίες υγείας που δικαιούνται και έχουν ανάγκη είτε να προσφεύγουν στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο, που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της υγειονομικής κάλυψης της ευρύτερης περιοχής».

«Αντί για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υλοποιεί, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μετατροπή της υγειονομικής περίθαλψης σε εμπόρευμα και “ατομική υπόθεση”, για την οποία θα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη οι λαϊκές οικογένειες. Για να εξοικονομούνται κρατικά κονδύλια για νέες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές των επιχειρηματικών ομίλων. Και να διευκολύνεται ακόμη περισσότερο η επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της υγείας», σημειώνεται στην ανακοίνωση του σωματείου.