Απλήρωτοι 500 επικουρικοί γιατροί – Στάση εργασίας την Πέμπτη

Στάση εργασίας την ερχόμενη Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου, και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε η η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), για το πρόβλημα μισθοδοσίας που υπάρχει με περίπου 1.200 επικουρικούς γιατρούς.

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, «τo ένα μετά το άλλο επιστρέφονται αθεώρητα τα εντάλματα πληρωμής των μισθών και των εφημεριών επικουρικών γιατρών, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να είναι απλήρωτοι από τον Οκτώβριο. Αντιμέτωποι με το πρόβλημα είναι περίπου 500 συνάδελφοι επικουρικοί γιατροί σε σύνολο 2.100, οι οποίοι εργάζονται για παραπάνω από 24 μήνες στην ίδια θέση.

Οι επίτροποι αφού επικαλούνται τους αντεργατικούς νόμους, κρίνουν ότι “η δαπάνη” για την πληρωμή των μισθών “δεν είναι σύννομη” επειδή “η συνολική διάρκεια απασχόλησης υπερβαίνει τους 12 μήνες”. Μάλιστα θεωρούν ότι η ανανέωση της θητείας των συναδέλφων επικουρικών που προσλήφθηκαν με ετήσια σύμβαση είναι νόμιμη μόνο εφόσον “το κόστος μισθοδοσίας ενταχθεί σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα”».

Η ΟΕΝΓΕ τονίζει ότι «είναι εμπαιγμός να προσπαθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να απεμπολήσει τις ευθύνες της για το πρόβλημα που έχει προκύψει, επιρρίπτοντας ευθύνες στους επιτρόπους. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της αφού, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, βάζει το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά και την Υγεία του λαού “στη ζυγαριά του κόστους”. Για αυτό αντί για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προσλαμβάνει επικουρικούς. Επειδή πληρώνονται από “τα ίδια έσοδα”, δηλαδή από την επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, και δεν “επιβαρύνουν” τον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της γιατί όχι μόνο δεν καταργεί  το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο, που επικαλούνται οι επίτροποι, και  το άθλιο καθεστώς της εργασιακής ομηρίας, αλλά το επεκτείνει».

Η ΟΕΝΓΕ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι «με την απόφαση του Ι΄ τμήματος του ελεγκτικού συνεδρίου, μετά από αίτημα της επιτρόπου Θεσσαλονίκης, που έκρινε ότι δεν είναι νόμιμη η πληρωμή των εφημεριών όσων συναδέλφων επικουρικών εργάζονται παραπάνω από 24 μήνες στην ίδια θέση, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για τη μη έγκριση της πληρωμής όχι μόνο των εφημεριών αλλά και της τακτικής μισθοδοσίας. Στη συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί με την ηγεσία του Υπ. Υγείας στη 1/11 είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και είχαμε απαιτήσει να δοθεί οριστική λύση και να μπει τέλος στη αγωνία και την αβεβαιότητα των συναδέλφων.

Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι γίνονται οι “απαραίτητες ενέργειες” το πρόβλημα παραμένει.

Επίσης παραμένουν και επιδεινώνονται τα προβλήματα με την μισθοδοσία άλλων 700 επικουρικών συναδέλφων τους οποίους η κυβέρνηση έχει εντάξει σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Σε πολλά νοσοκομεία υπάρχουν σοβαρότατες καθυστερήσεις στη μισθοδοσία ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχει πληρωθεί μόνο ένα μέρος των δεδουλευμένων, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου και των διοικήσεων, μήνες πριν, ότι έχει δοθεί εντολή μέχρι να εκταμιευτεί το αντίστοιχο κονδύλι από το ΕΣΠΑ, να πληρώνονται από τις πιστώσεις των νοσοκομείων. Ταυτόχρονα όχι μόνο δεν έχει εξασφαλιστεί η μισθοδοσία τους από τον μεθεπόμενο μήνα, αλλά κινδυνεύουν και να απολυθούν με τη λήξη του προγράμματος.

Συμπέρασμα: είναι κυριολεκτικά στον αέρα η μισθοδοσία και η ίδια η εργασία 1.200 από τους 2.100 συνολικά επικουρικούς συναδέλφους», υπογραμμίζει η ΟΕΝΓΕ.

Η Ε.Γ. της ΟΕΝΓΕ προκηρύσσει στάση εργασίας στις 23/11/2017 και συγκέντρωση στο υπ. Υγείας στις 12:00.

«Απαιτούμε:

  • Την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων. Η κυβέρνηση να δώσει οριστική λύση στο θέμα.
  • Καμία απόλυση συναδέλφου επικουρικού. Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων ομηρίας και
  • ανακύκλωσης της ανεργίας.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με αξιοπρεπείς μισθούς, πλήρη εργασιακά και επιστημονικά δικαιώματα.

Καλούμε τις Ενώσεις να προχωρήσουν άμεσα σε Γ.Σ. Να αξιοποιηθούν όλες οι μορφές πάλης, συμπεριλαμβανομένης της επίσχεσης εργασίας».