Αποκαλυπτικά στοιχεία: «Πρωταθλητές» στις ώρες εργασίας οι… τεμπέληδες Έλληνες!

Στην κορυφή των ευρωπαϊκών κρατών κατατάσσουν την Ελλάδα τα νέα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε ό,τι αφορά τις ώρες εργασίας, καταρρίπτοντας ακόμα μια φορά το ιδεολόγημα περί Ελλήνων που δεν δουλεύουν, το οποίο εντέχνως λανσαρίστηκε από πολλά κέντρα εξουσίας όλα τα μνημονιακά χρόνια.

Ποιος, άραγε, δεν θυμάται τον κ. Ντάισελμπλουμ ξεδιάντροπα να μιλά για μπουζούκια και γυναίκες; Τι δείχνει, λοιπόν, η έρευνα του ΟΟΣΑ, από τον οποίο μας «φόρεσαν καπέλο» και την περίφημη πλέον εργαλειοθήκη, η οποία «αγκαζέ» με τα μνημόνια διαλύει δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών;

Η συγκεκριμένη έρευνα του ΟΟΣΑ, που καταγράφει την εργασία σε 35 κράτη – μέλη του, από τα πιο προηγμένα σε οικονομικούς όρους, δείχνει ότι η χώρα μας είναι «πρωταθλήτρια» στην Ευρώπη με το μέσο Έλληνα να δουλεύει 2.035 ώρες το χρόνο, ενώ οι Γερμανοί εργάζονται μόλις 1.363 ώρες.

Στις ΗΠΑ, οι εργαζόμενοι δουλεύουν 1.783 ώρες το χρόνο και είναι στο μέσο της κατάταξης.

Στη χώρα μας το 11% της εργασίας είναι μερικής απασχόλησης, ενώ στην κορυφή της σχετικής λίστας είναι η Ολλανδία με 37,7% και ακολουθεί η Ελβετία με 27% και η Αυστραλία με 25,9%.

Οι αυτοαπασχολούμενοι στη χώρα μας ανέρχονται στο 34,1% της συνολικής εργασιακής απασχόλησης, με την Ελλάδα να είναι στη δεύτερη θέση πίσω από την Κολομβία, όπου η αυτοαπασχόληση φτάνει στο 51,3%.

Επίσης, τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι η Γερμανία καταφέρνει να έρχεται πρώτη σε παραγωγή, με τους Γερμανούς εργαζόμενους να είναι 27% πιο παραγωγικοί από τους Βρετανούς που δουλεύουν περίπου 1.680 ώρες το έτος.

Ολλανδοί, Γάλλοι και Δανοί εργάζονται λιγότερες από 1.500 ώρες το χρόνο κατά μέσο όρο, ενώ οι Δανοί έχουν και τις καλύτερες συνθήκες εργασίας στην υφήλιο σύμφωνα με την έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Σύμφωνα με τη στατιστική καταγραφή του ΟΟΣΑ, ο «μέσος όρος του χρόνου εργασίας» αφορά στο σύνολο του οικονομικά ενεργού πληθυσμού και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται όλες οι μορφές απασχόλησης (πλήρης και μερική απασχόληση).