Απονομές συντάξεων: Ψάχνουν τρόπο να επαναφέρουν τους συμβασιούχους (μέσω ΟΑΕΔ) στον e-ΕΦΚΑ

Στον e-ΕΦΚΑ έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. Οι εκκρεμείς απονομές συντάξεων δεν θα ξεμπλοκάρουν αν δεν προστεθούν «εργατικά χέρια». Οι λύσεις που προτάθηκαν και θεσμοθετήθηκαν, δηλαδή η μετακίνηση υπαλλήλων «εσωτερικά», ή ακόμα και η χρήση συνταξιούχων (!) για να απονεμηθούν οι συντάξεις που βρίσκονται στο… συρτάρι, ασφαλώς και θα βοηθήσουν. Όμως υπάρχει πλέον η εκτίμηση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ότι τα μέτρα αυτά δεν επαρκούν.

Στο πλαίσιο αυτό, ολοένα και «κερδίζει πόντους» η διαδικασία επιστροφής των συμβασιούχων, μέσω του προγράμματος brain drain, που είχε εκπονήσει ο ΟΑΕΔ, στις θέσεις τους. Πρόκειται για 683 εργαζόμενους, νεαρούς σε ηλικία, πτυχιούχους και απόλυτα καταρτισμένους, που το κυριότερο «ξέρουν τη δουλειά». Άρα, μπορούν άμεσα να ενταχθούν στο σύστημα και να προσφέρουν «εδώ και τώρα» τις υπηρεσίες τους.

Το γεγονός ότι προγραμματίζεται συνάντηση, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τους εκπροσώπους των συμβασιούχων, στην οποία εκτός από τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, είναι πιθανό να παρίσταται ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, αλλά ακόμα και ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, δείχνει τη σοβαρότητα που πλέον αντιμετωπίζεται το συγκεκριμένο θέμα. Άλλωστε, ήδη έγινε γνωστό ότι επίκεινται 180 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ. Προσλήψεις για τις οποίες αναμένεται να υπάρξει «ειδική μοριοδότηση» για όσους έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Μόνο που η διαδικασία αυτή, δεν αναμένεται να προσφέρει βοήθεια στο σύστημα, άμεσα. Οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, αποτελούν μια χρονοβόρα διαδικασία, που δεν συνδράμει βραχυπρόθεσμα, στην επίλυση του μεγάλου προβλήματος της απονομής των συντάξεων. Έτσι, επανακάμπτει η συζήτηση για την επανεκκίνηση του προγράμματος brain drain μέσω ΟΑΕΔ. Μια συζήτηση που δείχνει και το τεράστιο λάθος της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, που άφησε να λήξει το πρόγραμμα αυτό και διόγκωσε ξανά τον όγκο των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης…