Ξεκινά από σήμερα η επιβίβαση μόνο από την μπροστινή πόρτα σε λεωφορεία και τρόλεϊ, προκειμένου οι επιβάτες να ακυρώνουν το εισιτήριό τους και ο οδηγός να τσεκάρει ποιοι ακυρώνουν και ποιοι όχι, ποιοι περνάνε την κάρτα τους και το ηλεκτρονικό εισιτήριο από το ειδικό μηχάνημα του λεωφορείου. Τα λεωφορεία θα φέρουν σχετική κάρτα αναγράφοντας «Μόνο Είσοδος» και «Μόνο Έξοδος»…
Φυσικά θα γίνονται και οι γνωστοί έλεγχοι των εισιτηρίων από τους αρμόδιους ελεγκτές, κατά προτεραιότητα στις ώρες αιχμής. Μάλιστα, 65 νέοι ελεγκτές ετοιμάζονται να ενταχθούν στο υπάρχον προσωπικό (Ο ΟΑΣΑ έχει ξεκινήσει την εκπαίδευσή τους η οποία όμως διακόπηκε μετά από παρέμβαση συνδικαλιστών και αναμένεται να συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα), ενώ ο ΑΣΕΠ έχει εγκρίνει ήδη 140 ακόμη προσλήψεις.
«Η είσοδος των επιβατών από τη μπροστινή πόρτα θα ξεκινήσει σταδιακά σε κάποιες γραμμές, ώστε το φθινόπωρο να εφαρμοστεί πλήρως», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Θάνος Βούρδας.
Αντιδρούν οι οδηγοί
Αντίθετο στην εφαρμογή του μέτρου για επιβίβαση σε λεωφορεία και τρόλεϊ μόνο από την μπροστινή πόρτα είναι το Συνδικάτο Εργαζομένων και θυγατρικών εταιρειών ΟΑΣΑ.
Σε επιστολή τους, που έχει αποδέκτες τον πρόεδρο και το διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΑΣΑ, κάνουν λόγω για μία αιφνίδια, χωρίς προγραμματισμό και συνεννόηση με τους εργαζόμενους απόφαση, που θα έχει ως αποτέλεσμα τις καθυστερήσεις στα δρομολόγια και την ταλαιπωρία των επιβατών. «Απόρροια της απόφασής σας θα είναι η κορύφωση των καθυστερήσεων στα δρομολόγια και επομένως η ταλαιπωρία των επιβατών. Ειδικότερα στις λεωφορειακές γραμμές με αυξημένη επιβατική κίνηση, η κατάσταση θα εκτραχηλιστεί με επιβάτες αγανακτισμένους, να ξεσπούν στους οδηγούς, ενώ η πιθανότητα πρόκλησης ατυχήματος αποκτά πλέον μεγαλύτερο ποσοστό πιθανοτήτων», αναφέρουν.
«Εμείς, ως εργαζόμενοι που σεβόμαστε τους επιβάτες και στοχεύουμε στην ασφαλή και όσο γίνεται πιο αξιόπιστη συγκοινωνία» τονίζεται στην ανακοίνωση, «δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τους επιβάτες, δεν θα τους ταλαιπωρήσουμε επειδή το θέλετε εσείς, αλλά ούτε θα μετατραπούμε εμείς οι οδηγοί ξανά σε “πολυμηχανήματα” των προχειροτήτων σας… Όταν αξιωθείτε να εξασφαλίσετε τις κατάλληλες προϋποθέσεις, τόσο σε επάρκεια οδηγών όσο και σε λεωφορείων, προκειμένου να μην παρατηρείται σε καθημερινή βάση η τόσο κάκιστη λειτουργία των λεωφορειακών γραμμών και επομένως τα αραιά δρομολόγια και οι πολύωρες αναμονές επιβατών, τότε και μόνο τότε μπορείτε να το ξανασκεφτείτε… Σας καλούμε για την άμεση άρση της απόφασής σας».
Σε σχετικό blog που διαθέτουν αναφέρουν ότι «αν οι αρμόδιοι είχαν κάνει μελέτη για το συγκεκριμένο μέτρο, θα καταλάβαιναν ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αν πάρουμε παράδειγμα την οδό Δροσοπούλου ο οδηγός θα πρέπει να πλαισιώσει την μπροστινή πόρτα στο πλήθος του κόσμου που πρέπει να επιβιβαστεί επομένως είναι αδύνατη η αποβίβαση, καθώς στη συγκεκριμένη οδό παρόλο που υπάρχουν ειδικές πλατφόρμες ανοίγουν μόνο δύο πόρτες. Το ίδιο συμβαίνει στη συντριπτική πλειοψηφία των στάσεων, οι οποίες είναι γεμάτες εμπόδια, να μην ξεχάσουμε τις στάσεις που είναι δίπλα σε φανάρια και σε διασταυρώσεις, με την εφαρμογή του μέτρου το λεωφορείο θα πρέπει να σταθμεύσει αρκετά μέτρα πιο πίσω και να προκύψουν ατυχήματα κατά την επιβίβαση/αποβίβαση επιβατών, καθώς όλα αυτά αυτή τη στιγμή ελέγχονται από τον οδηγό που σταθμεύει το λεωφορείο ανάλογα με τα εμπόδια τραβώντας το λεωφορείο όσο εμπρός ή πίσω χρειάζεται για ασφαλή επιβίβαση/αποβίβαση».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ, Τάσος Ταστάνης, δήλωσε στο Ραδιόφωνο 24/7 (88.6) πως στόχος του μέτρου είναι να μπει τέλος στη λαθρεπιβίβαση και πως οι συγκοινωνίες θα γίνουν καλύτερες, τα όποια προβλήματα θα ξεπεραστούν και ότι έχει εγκριθεί η πρόσληψη 140 ελεγκτών οι οποίοι θα κάνουν ελέγχους.
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρ. Σπίρτζης, μιλώντας χτες στην ΕΡΤ δήλωσε πως το μέτρο θα εφαρμοστεί, ενώ θα ισχύουν και άλλα μέτρα καθώς «εκατοντάδες εκατομμύρια χάνονται», κυρίως από πλαστά εισιτήρια πριν την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Ο υπουργός πρόσθεσε πως θα ξεκινήσουν έλεγχοι οι οποίοι «δε θα θυμίζουν τους ελέγχους που είχαν ζήσει οι πολίτες κάποτε», αναφέροντας τους ελεγκτές που έκαναν ελέγχους ως «κεφαλοκυνηγούς».
Όσον αφορά τις αντιδράσεις των οδηγών, ο υπουργός τόνισε πως «οι οδηγοί μπορούν αν θέλουν, τους το έχουμε προτείνει πολλούς μήνες πριν, να έχουν ένα πρόσθετο επίδομα προκειμένου την ώρα που ανοίγουν την μπροστινή πόρτα να ελέγχουν το ποιος χτυπάει το ηλεκτρονικό εισιτήριο ή όχι».
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Ο ΟΑΣΑ έχει αποπειραθεί να εφαρμόσει το μέτρο της εισόδου από την μπροστινή πόρτα αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, χωρίς όμως επιτυχία. Το καλοκαίρι του 2013 ανακοινώθηκε η εφαρμογή του μέτρου σε 51 λεωφορειακές γραμμές με στόχο την επέκτασή του σε όλες τις γραμμές. Στα λεωφορεία μάλιστα τοποθετήθηκαν και μπάρες για να διευκολύνουν τον έλεγχο των επιβατών από τους οδηγούς. Τελικά, αν και η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου ξεκίνησε στις παραπάνω 51 γραμμές, γρήγορα ξεχάστηκε, αφού κανένας οδηγός δεν μπήκε στη διαδικασία να ελέγχει την είσοδο των επιβατών.
Μία ακόμη απόπειρα έγινε το Νοέμβριο του 2014, αυτή τη φορά σε 56 γραμμές λεωφορείων. Και πάλι, το Σωματείο Εργαζομένων ΟΑΣΑ αντέδρασε και το μέτρο τελικά δεν εφαρμόστηκε.
Όσον αφορά την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου τα στοιχεία δείχνουν ότι μόλις το 20% όσων το έχουν αγοράσει φθάνουν στα επικυρωτικά μηχανήματα. Πάντως, δεν εκτιμάται ότι πρόκειται για τζαμπατζήδες αλλά για όχι ιδιαίτερα ενημερωμένους επιβάτες που είτε διαθέτουν μηνιαία κάρτα, είτε μετεπιβιβάζονται από το ένα μέσο στο άλλο με το ενιαίο εισιτήριο και δεν γνωρίζουν ότι πρέπει να επικυρώνουν συνεχώς την κάρτα τους ή το εισιτήριό τους.
Να σημειωθεί ότι υπολογίζεται πως οι επικυρώσεις εισιτηρίων ξεπερνούν το 1,5 εκατ. την ημέρα, ενώ οι ημερήσιες εισπράξεις φτάνουν τα 2,2 εκατ. ευρώ, ποσό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με την εποχή των «χάρτινων» εισιτηρίων.