Από την Πέμπτη οι νέες αιτήσεις για αποζημίωση ειδικού σκοπού και ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ – Όλες οι ημερομηνίες

Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων από αύριο, Πέμπτη 25 Ιουνίου, έχουν ξανά οι ενδιαφερόμενοι για να ενταχθούν στο μέτρο της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού αλλά και για το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Ακριβέστερα, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εργασίας, δίνεται το δικαίωμα σε εργοδότες και λογιστήρια να υποβάλλουν την αρχική δήλωση αναστολής συμβάσεων εργασίας για τον μήνα Μάιο, από την Πέμπτη 25 Ιουνίου έως και την Παρασκευή, 3 Ιουλίου. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο σύστημα Εργάνη στις πλατφόρμες που λειτουργούσαν το τελευταίο τρίμηνο κατά την αναγκαστική επιβολή μέτρων προστασίας, λόγω κορονοϊού.

Επίσης, κατά τις ίδιες ημερομηνίες μπορούν υποβληθούν και τυχόν ορθές επαναλήψεις της ίδιας δήλωσης. Οι διορθώσεις θα μπορούν να γίνουν στα πεδία «ημερομηνία παράτασης / οριστικής διακοπής» και θα αφορούν τη δήλωση μεταγενέστερων ημερομηνιών από τις ήδη δηλωθείσες.

Ακόμα θα μπορούν να γίνουν αλλαγές στο πεδίο που αφορά την πληρωμή από εργοδότη, ώστε το «ΝΑΙ» να μετατραπεί σε «ΟΧΙ», καθώς να γίνει και τροποποίηση των στοιχείων μισθωμάτων για τον Μάιο.

Μέχρι τις 30 Ιουνίου θα μπορούν οι εργοδότες να υποβάλλουν ορθή επανάληψη και του εντύπου που αναφέρεται στην αίτηση για ένταξη στο μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Η αλλαγή θα αφορά την τροποποίηση της ημερομηνίας ένταξης στον μηχανισμό αναδρομικά από 15/6/2020.

Σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις που πρέπει να υποβληθούν για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας για τον Ιούνιο, αυτές θα μπορούν να πραγματοποιηθούν από 7 έως 31 Ιουλίου.

Ακόμα, στην ίδια υπουργική απόφαση, παρατείνεται μέχρι 30 Ιουνίου η  προθεσμία υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων από τους δικαιούχους ειδικών κατηγοριών. Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των ειδικών κατηγοριών θα πραγματοποιείται  μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διασταυρώσεων  και ελέγχων με τα Πληροφοριακά Συστήματα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και των φορέων που καταβάλουν αποζημιώσεις λόγω των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης κορονοϊού COVID -19.