Ασφαλιστικές εισφορές-μείωση: Ο ΟΑΕΔ θα χάσει 1 δισ. ευρώ για να δοθούν… ψίχουλα σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Στο 1 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθουν οι απώλειες εσόδων που θα υποστεί ο ΟΑΕΔ, από το 2021 και μετά, εξαιτίας της μείωσης κατά τρεις μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών. Ένα μέτρο που «διαφημίστηκε» από την κυβέρνηση, ως μέτρο στήριξης των εισοδημάτων των εργαζομένων καθώς θα υπάρξουν μικρές αυξήσεις, κινδυνεύει να γυρίσει «μπούμεραγκ» σε μια κοινωνία που σπαράσσεται από υψηλή ανεργία! Είναι προφανές ότι το «μεγάλο στοίχημα» είναι εάν και κατά πόσο θα στηριχθεί ο ΟΑΕΔ, με γενναία κρατική επιχορήγηση κατά τα επόμενα έτη. Σε διαφορετική περίπτωση, τα προγράμματα απασχόλησης που εκπονούνται σήμερα, σύντομα θα αποτελέσουν παρελθόν…

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ενσωματώθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας το οποίο τέθηκε σε διαβούλευση ήδη από την περασμένη Παρασκευή.

Παράγοντες της αγοράς εργασίας όμως διαπιστώνουν έντονο προβληματισμό γι’ αυτή την επιλογή της κυβέρνησης. Αιτία είναι ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα προέλθει και πάλι, σχεδόν αποκλειστικά, από πόρους που επρόκειτο να καταλήξουν στον ΟΑΕΔ. Την ίδια στιγμή, είναι προφανές ότι το όφελος για εργαζόμενους και για εργοδότες είναι πολύ περιορισμένο. Σε απόλυτους αριθμούς ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τις κατώτατες αποδοχές των 650 ευρώ το μήνα, στον ιδιωτικό τομέα, θα καρπωθεί από 1.1.2021, μια αύξηση στο μισθό του, που δεν θα υπερβαίνει τα 8 ευρώ! Αντίστοιχα, ο εργοδότης, για την ίδια περίπτωση θα ωφεληθεί με ένα ποσό της τάξης των 12 ευρώ, σε μηνιαία βάση.

Ακόμα και για υψηλόμισθους που λαμβάνουν πάνω από 2.000 ευρώ μικτά, το κέρδος είναι μόλις 23 ευρώ το μήνα για τους εργαζόμενους και περίπου 35 ευρώ για τους εργοδότες. Γίνεται αντιληπτό λοιπόν, ότι θα προκύψει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα, από αυτό που, υποτίθεται, επιδιώκει να λύσει η κυβέρνηση, εάν μειωθούν τόσο πολύ οι ασφαλιστικές εισφορές του ΟΑΕΔ. Υπενθυμίζεται ότι θα είναι η δεύτερη κατά μείωση εισφορών. Είχε προηγηθεί τον περασμένο Ιούνιο, μια μείωση κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες, που πάλι αφαιρέθηκαν από το έσοδο για τον ΟΑΕΔ. Αρμόδιοι παράγοντες της Κοινωνικής Ασφάλισης με γνώση του αντικειμένου μιλούν για συρρίκνωση κατά 56% των πόρων του ΟΑΕΔ για επιδόματα και προγράμματα απασχόλησης και κοινωνικής πολιτικής, μέχρι το τέλος του 2021.