Ασφαλιστική κάλυψη για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις Ζούρα

Τη διαβεβαίωση ότι θα καλυφθούν ασφαλιστικά όλοι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα», στους οποίους δεν έχουν καταβληθεί τα ένσημα, έδωσε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη.

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα αποστέλλονται στις επιχειρήσεις αυτές οι Πράξεις Επιβολής Εισφορών και μέσα σε διάστημα 30 ημερών όλοι οι εργαζόμενοι θα δουν την ασφαλιστική τους κάλυψη να αποκαθίσταται. Όλοι οι εργαζόμενοι θα καλυφθούν ασφαλιστικά αναδρομικά, για όλο το χρονικό διάστημα που εργάζονταν και δεν καταβάλλονταν τα ένσημα από τον εργοδότη».

«Στους εργαζόμενους θα καταλογιστούν τα ένσημά τους από τη στιγμή που ο εργοδότης σταμάτησε να υποβάλει ΑΠΔ, ο χρόνος αυτός θα λογιστεί ως συντάξιμος και θα ανακτήσουν πλήρως τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Θα μπορούν, επίσης, να λάβουν το επίδομα επίσχεσης εργασίας και να αιτηθούν να τους χορηγηθεί και έκτακτο επίδομα ενίσχυσης από τον ΟΑΕΔ», σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου.

Ο ερωτών βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, έκανε λόγο για «μαφιόζικες και τραμπουκικές συμπεριφορές της εργοδοσίας της επιχείρησης», η οποία, όπως είπε, σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων, παραβιάζει όλα τα εργασιακά δικαιώματα, ενώ αρνείται εδώ και τρεις μήνες να πληρώσει τα δεδουλευμένα των μελών του συνδικαλιστικού σωματείου.

Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε για εργασιακή ζούγκλα, για υπερωρίες που δεν πληρώνονται, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα που καταργούνται και κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι έχει ευθύνες γιατί κλείνει τα μάτια μπροστά σε όλα αυτά.