Αυξημένο φέτος το Ειδικό Εποχικό Βοήθημα – Όλα τα ποσά ανά επάγγελμα

Η αύξηση του κατώτατου μισθού και του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, στα 650 ευρώ και στα 29,04 ευρώ αντίστοιχα, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, είναι η αιτία που θα είναι αυξημένο φέτος το ειδικό εποχικό βοήθημα.

Του Χάρη Δημητρίου

Τα ποσά που θα χορηγηθούν από τον ΟΑΕΔ ανά επαγγελματική δραστηριότητα θα κυμανθούν από 508,2 ευρώ έως 1.016,4 ευρώ. Οι σχετικές επίσημες ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, ώστε να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων στις αρχές Οκτωβρίου, όπως γίνεται κάθε έτος. Υπολογίζεται ότι φέτος θα υπερβούν τις 55.000 οι δικαιούχοι.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα επαγγέλματα που δικαιούνται το εν λόγω βοήθημα, τα ποσά που θα χορηγηθούν είναι τα εξής:

· Μουσικοί – τραγουδιστές, ηθοποιοί, υποδηματεργάτες, χειριστές – βοηθοί χειριστών κινηματογράφου, ελεγκτές κινηματογράφου – θεάτρου, ταμίες κινηματογράφου – θεάτρου, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, ταξιθέτες κινηματογράφου – θεάτρου, χορευτές – μέλη οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων, τεχνικοί απασχολούμενοι σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις – μέλη των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων, χειριστές σκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών μηχανημάτων, μισθωτοί τουριστικού – επισιτιστικού κλάδου (508,2 ευρώ).

· Δασεργάτες – ρητινοσυλλέκτες, καπνεργάτες, αγγειοπλάστες, κεραμοποιοί, πλινθοποιοί, εργαζόμενοι στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη (711,48 ευρώ)

· Οικοδόμοι (752,13 ευρώ).

· Σμυριδορύκτες Νάξου (1.016,4 ευρώ).

Βασική προϋπόθεση για να χορηγηθεί το εν λόγω επίδομα από τον ΟΑΕΔ είναι οι δικαιούχοι να έχουν πραγματοποιήσει συγκεκριμένες Ημέρες Ασφάλειας (ΗΑ) κατά το προηγούμενο έτος. Ανάλογα το επάγγελμα οι ημέρες αυτές μπορούν να κυμαίνονται από 50 έως 210 ανά περίπτωση.

Το βοήθημα καταβάλλεται άπαξ, μετά την ολοκλήρωση υποβολής αιτήσεων, κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί φέτος, κοντά στα τέλη του έτους.