Αυτά είναι τα σενάρια που εξετάζει η Κυβέρνηση για την αύξηση στον κατώτατο μισθό

Πηγή: pixabay

Η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, από τα 713 ευρώ που είναι σήμερα, έχει δημιουργήσει προσδοκίες αυξήσεων σε μεγάλο μέρος εργαζομένων. Η πεποίθηση ότι η Κυβέρνηση θα συναινέσει ώστε από την 1η Απριλίου οι βασικές αποδοχές να ανέλθουν στα 751 ευρώ, έχει καλλιεργηθεί, ήδη από το περασμένο καλοκαίρι. Όμως, στο Οικονομικό Επιτελείο διαπιστώνουν πώς υπάρχουν και μια σειρά από άλλες παράμετροι, που πρέπει να συνυπολογιστούν, πριν παρθούν οι οριστικές αποφάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη υπάρχουν μια σειρά από σενάρια, τα οποία θα αποκτήσουν «σάρκα και οστά» όσο θα πλησιάζει η ανωτέρω καταληκτική ημερομηνία. \

Αυτά είναι τα εξής:

Αύξηση στα 751 ευρώ μικτά: Πρόκειται για το πλέον ισχυρό σενάριο, που υπάρχει ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, όταν είχε γίνει γνωστό ότι η νέα αύξηση των κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαΐου του 2023. Τώρα, που η διαδικασία θα επισπευσθεί κατά ένα μήνα, το ίδιο σενάριο διατηρεί ανέπαφη την ισχύ του. Πρακτικά, αυτό μεταφράζεται σε αύξηση κατά 5,5%. Το όριο των 751 ευρώ έχει τεθεί κυρίως από τα συνδικάτα, καθώς αυτός ήταν ο κατώτατος μισθός που ίσχυε πριν προκύψει στις αρχές του 2012 η βίαιη και τεράστια περικοπή του. Υπενθυμίζεται ότι με την 6η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε τον Φεβρουάριο του 2012, η μείωση του κατώτατου μισθού στα 586 ευρώ μικτά. Μάλιστα, δημιουργήθηκε ο λεγόμενος «υποκατώτατος» μισθός, για νέους έως 25 ετών, που ορίστηκε ακόμα χαμηλότερα, στα 510 ευρώ.

Μεγαλύτερη αύξηση (στα επίπεδα των 780 ευρώ): Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τυχόν αυξήσεις 7% και άνω, ισοδυναμούν με προσθήκη τουλάχιστον 50 ευρώ σε μηνιαία βάση. Κάτι τέτοιο, θα εξαρτηθεί από την διαμόρφωση του υψηλού κόστους ενέργειας, που επηρεάζει δυσανάλογα την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Υπενθυμίζεται ότι και το 2022, η αύξηση στις κατώτατες αποδοχές ήταν 7,5%, αλλά ο πληθωρισμός κυμάνθηκε στα επίπεδα του 9,9%, σύμφωνα με την τελική εκτίμηση που ενσωματώθηκε στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. Άρα, οι αυξήσεις δεν κάλυψαν τις ανατιμήσεις των προϊόντων. Με δεδομένο ότι υπάρχει εκτίμηση για πληθωρισμό 5,6% το 2023, στην Κυβέρνηση εξετάζουν το ενδεχόμενο να δώσουν φέτος, που είναι και χρονιά εκλογών, υψηλότερες αυξήσεις.

Συνδυασμός αυξήσεων του κατώτατου μισθού με άλλες παροχές: Το σενάριο αυτό, περιλαμβάνει τυχόν περικοπές ασφαλιστικών εισφορών, φορολογικές ελαφρύνσεις, ακόμα και ως προς το σκέλος των διατακτικών σίτισης, έτσι ώστε να περιοριστεί κάπως, η επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία.