Αχτσιόγλου: Από 5% – 10% η αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοινώνεται το δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού, βάσει της πρότασης που ήδη έχει κατατεθεί από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία προβλέπει αύξηση μεταξύ 5% και 10%.

Τα παραπάνω σημείωσε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του ALPHA.

Μιλώντας για την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «ο κατώτατος μισθός περικόπηκε με νόμο της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ το 2012, ενώ συγχρόνως δημιουργήθηκε ο υποκατώτατος μισθός των 510 ευρώ για τους νέους. Η κυβέρνησή μας προχωρά όπως έχει δεσμευτεί στην αύξηση του κατώτατου μισθού και στην κατάργηση του υποκατώτατου».

«Η διαδικασία», επισήμανε, «βρίσκεται στην ολοκλήρωσή της. Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων έχει καταθέσει την εξαιρετικά τεκμηριωμένη πρότασή της για αύξηση με εύρος από 5% έως 10%. Θα ανακοινώσουμε το ακριβές πόσο της αύξησης το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου».

«Χάρη στην κατάργηση του υποκατώτατου», πρόσθεσε η υπουργός Εργασίας, «οι νέοι έως 25 ετών θα δουν μια αξιοσημείωτη αύξηση στις αποδοχές τους. Η αύξηση του μισθού θα οδηγήσει σε αύξηση και μια σειρά από επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό, όπως το επίδομα ανεργίας, την παροχή μητρότητας, το εποχικό επίδομα, την αποζημίωση ασκουμένων σπουδαστών και μαθητών. Η πράξη μας αυτή σε συνδυασμό με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα οδηγήσουν σε μια συνολική βελτίωση των εισοδημάτων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, πράγμα που αποτελεί και τη βασική μας στόχευση».