Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση να υπερασπιστεί τις τριετίες και να αντισταθεί στον ΣΕΒ

Θα υπερασπιστεί η κυβέρνηση της ΝΔ και η νέα ηγεσία του υπ. Εργασίας τις τριετίες στον κατώτατο μισθό; Το ερώτημα αυτό απηύθυνε η Έφη Αχτσιόγλου, με αφορμή την εκδίκαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) της αίτησης ακύρωσης, που έχει καταθέσει ο ΣΕΒ και που είχε αποκαλύψει στις 9 Ιουλίου το asfalistiko.gr.

Η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την απαίτηση του ΣΕΒ να καταργηθούν οι αυξήσεις στις τριετίες, που θεσμοθετήθηκαν επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ. Η τέως υπουργός Εργασίας, υπενθυμίζει ότι «τον Φεβρουάριο του 2019 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τον κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο κατά 11%, καταργώντας παράλληλα τον λεγόμενο υποκατώτατο μισθό για τους νέους κάτω των 25 ετών, η αύξηση για τους οποίους ήταν 27%. Ο νέος κατώτατος μισθός, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις, διαμορφώθηκε στα 650 € και το νέο κατώτατο ημερομίσθιο στα 29,04 €». Σημειώνοντας, παράλληλα, ότι «με εγκύκλιο που εκδόθηκε τον ίδιο μήνα ορίστηκε σαφώς και η εφαρμογή των προσαυξήσεων, λόγω των διαμορφωμένων τριετιών προϋπηρεσίας, στον αυξημένο κατώτατο μισθό και στο αυξημένο κατώτατο ημερομίσθιο».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) έχει καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης, ζητώντας κατάργηση των προσαυξήσεων λόγω τριετιών προϋπηρεσίας στον κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο» και υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα και στο συγκεκριμένο αίτημα του ΣΕΒ, που αφορά τους μισθούς χιλιάδων εργαζομένων».

Με τα δεδομένα αυτά, η κυρία Αχτσιόγλου ρωτά τον υπουργό Εργασίας «ποια είναι η θέση του για τις μισθολογικές προσαυξήσεις λόγω τριετιών; Συμφωνεί με τη διατήρησή τους ή θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει ένας ενιαίος κατώτατος μισθός χωρίς προσαυξήσεις στη βάση των ωριμάνσεων;», επίσης «ποια είναι η θέση του απέναντι στην απαίτηση του ΣΕΒ να καταργηθούν οι τριετίες στον κατώτατο μισθό – ημερομίσθιο; Προτίθεται να τις υπερασπιστεί και με ποιον τρόπο;».