Αχτσιόγλου: Θετικός παρά τις ελλείψεις ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων

Στο Λουξεμβούργο βρίσκεται σήμερα η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στο Συμβούλιο Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EPSCO).

Συμμετέχοντας στη συζήτηση για τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, τοποθετήθηκε θετικά, αναγνωρίζοντας βέβαια τις ελλείψεις και τα προβλήματα της πρωτοβουλίας αυτής. «Το ίδιο το γεγονός της Διακήρυξης, πρέπει να χαιρετιστεί ως μια σημαντική και θετική πρωτοβουλία, ιδίως λόγω της χρονικής συγκυρίας», σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι: «είναι η πρώτη πρωτοβουλία για τα κοινωνικά δικαιώματα που έρχεται μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης και μια εικοσαετία, τουλάχιστον, αποδόμησης του κοινωνικού κράτους και απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Και παρότι η απόδοση νομικής δεσμευτικότητας στον Πυλώνα αποτελούσε επιδίωξη της κυβέρνησής μου, δεν πρέπει να υποτιμάται η αποτελεσματικότητα που μπορεί να αναπτύξει ακόμη και μια καθαρά πολιτική διακήρυξη».

Η υπουργός Εργασίας τόνισε ακόμη ότι «το ζητούμενο, τελικώς, είναι η αποτελεσματικότητα των κοινωνικών δικαιωμάτων και αρχών που διακηρύσσονται στον Πυλώνα, διότι εν γένει η προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων επιτυγχάνεται κυρίως με νομοθετικές και θεσμικές παρεμβάσεις, δηλαδή με πολιτικές πρωτοβουλίες, και πολύ λιγότερο με δικαστικές διεκδικήσεις».

Καταλήγοντας, η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε πως «με αυτή την έννοια ο σκοπός στον οποίο θα πρέπει όλοι να επικεντρωθούμε το αμέσως επόμενο διάστημα είναι η υλοποίηση των δικαιωμάτων και των αρχών του Πυλώνα σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο».