Αχτσιόγλου: Να γίνουν ορατοί οι αόρατοι μέσα από το δικαίωμα στην εργασία

Στο συνέδριο με θέμα «Ο κόσμος της εργασίας σε μετάβαση», που διοργανώνουν στις Βρυξέλλες η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) και το Ινστιτούτο της (ETUI), μίλησε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

«Στη συζήτηση για το μέλλον της εργασίας, ουσιαστικά το ζήτημα που τίθεται είναι πως θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν τα συστήματα θεσμικής προστασίας της εργασίας, αλλά και τα συνδικάτα, προκειμένου να αποκριθούν στις νέες προκλήσεις», τόνισε στην ομιλία της η υπουργός. «Το βλέμμα μας οφείλει να είναι στραμμένο στην ανάγκη αποκατάστασης βασικών θεσμών που έχουν αποδιαρθρωθεί, όπως είναι ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αυτή είναι η πρώτη πρόκληση» υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι «η αποκατάσταση, παρότι είναι αναγκαία, σίγουρα δεν είναι επαρκής για να ανταποκριθούμε στις εντεινόμενες προκλήσεις».

«Πρέπει να αρχίζουμε να συζητάμε με έναν τρόπο πιο οραματικό, που παρότι θα συμπεριλαμβάνει την ιδέα της αποκατάστασης κύριων θεσμών προστασίας της εργασίας, δεν θα εξαντλείται σ’ αυτήν. Γι’ αυτό, πρέπει να προχωρήσουμε με ακόμη μεγαλύτερη τόλμη σε επαναστατικές παρεμβάσεις υπέρ αυτών που δεν έχουν φωνή, των νέων, των επισφαλώς εργαζομένων, των μεταναστών, να προχωρήσουμε σε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που μέσα από το δικαίωμα στην εργασία θα δώσουν φωνή στους αόρατους, θα κάνουν ορατούς τους αόρατους και, μέσω του δικαιώματος στην εργασία, όλα τα κοινωνικά δικαιώματα θα αποκτήσουν περιεχόμενο» σημείωσε η υπουργός Εργασίας.

«Στην ίδια κατεύθυνση – τόνισε – θα πρέπει να επιδιώξουμε την ενίσχυση σε ενωσιακό επίπεδο του ρόλου των κοινωνικών ανταγωνιστών στον καθορισμό των κανόνων που ρυθμίζουν τις εργασιακές σχέσεις – κι εδώ δεν μιλώ για τίποτε άλλο από τη διεξαγωγή συλλογικών διαπραγματεύσεων, και τη σύναψη δεσμευτικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε επίπεδο ΕΕ».