Αχτσιόγλου: Στόχος η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και οι «αόρατοι» εργαζόμενοι

Στους βασικούς στόχους της κυβέρνησης, αλλά και τις προτεραιότητες του υπουργείου της, αναφέρθηκε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, από το βήμα της Διεθνούς Διάσκεψης, με θέμα «Ο Κοινωνικός Διάλογος και το Μέλλον της Εργασίας» που πραγματοποιείται αυτό το διήμερο στην Αθήνα.

«Στην Ελλάδα, το 2015 είχαμε μια αλλαγή παραδείγματος, με μια νέα κυβέρνηση η οποία έθεσε δυο στόχους. Ο ένας ήταν η ανάταξη της οικονομίας ώστε να μειωθεί η ανεργία. Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται, ενώ παράλληλα υφαίνεται ένα δίχτυ προστασίας για τους ασθενέστερους. Ο δεύτερος στόχος είναι να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις, ώστε η ανάπτυξη να μην επαναλάβει εκείνο το μοντέλο που μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Και ο ρόλος του υπουργείου Εργασίας στην επίτευξη αυτού του στόχου είναι κομβικός» ανέφερε η Έφη Αχτσιόγλου.

Όπως σημείωσε η υπουργός Εργασίας, η μία βασική προτεραιότητα της πολιτικής του υπουργείου ήταν η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ώστε οι εργαζόμενοι να διεκδικούν μέρος από τον πλούτο που παράγεται. «Απαιτείται όμως κάτι περισσότερο από αυτήν την επαναφορά. Είναι άμεση ανάγκη να ακούσουμε τους “αόρατους”: να καταπολεμήσουμε την αδήλωτη και την υποδηλωμένη εργασία» πρόσθεσε.

Για την υπουργό Εργασίας, «η συστηματική προσπάθεια έφερε αποτελέσματα». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ίδια, η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία έχει μειωθεί κάτω από το 10%. Άλλο στοιχείο καταδεικνύει, ότι το πρόβλημα της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας δεν αφορά μόνο τις μικρές επιχειρήσεις, αλλά και τις πολύ μεγάλες. «Αυτό σημαίνει ότι το φαινόμενο αυτό αποτελεί δομικό πρόβλημα της οικονομίας μας. Κι εδώ το ερώτημα είναι εάν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι τα κοινωνικά δικαιώματα είναι αντίθετα στην οικονομική ανάπτυξη. Η απάντηση γι΄ αυτήν την κυβέρνηση είναι όχι».

Η Διεθνής Διάσκεψη διοργανώνεται από Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (ΟΚΕ), σε συνεργασία με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) και την Διεθνή Ένωση των Οικονομικών και Κοινωνικών Συμβουλίων και Παρόμοιων Θεσμών (AICESIS).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ