Αχτσιόγλου: Συνταγματικά κατοχυρωμένη η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εργασίας στην απαίτηση του ΣΕΒ να καταργηθεί η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, η κ. Αχτσιόγλου χτες στη Γενεύη, στην Επιτροπή για την Εφαρμογή των Διεθνών Κανόνων Εργασίας, στο πλαίσιο της 107ης ετήσιας Συνδιάσκεψης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, σε ό,τι «αφορά τις αιτιάσεις του ΣΕΒ για τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, επισήμανε στην Επιτροπή ότι η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη στη χώρα μας, όπως επιβεβαιώθηκε και με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Επίσης, χτες η κ. Αχτσιόγλου παρουσίασε στην Επιτροπή τις πρωτοβουλίες και τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και για το καθεστώς προσφυγής στη Διαιτησία.

Σημείωσε ότι ήδη από τον Μάιο του 2017 έχει νομοθετηθεί η επαναφορά τον Αύγουστο του 2018 των δύο βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων: της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Υπογράμμισε, επίσης, τις επώδυνες συνέπειες που είχε για τους εργαζόμενους της χώρας η αναστολή των αρχών αυτών από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση, μετά από διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, πέτυχε την επαναφορά τους.